Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ντολμαδάκια με ντομάτα και μελιτζάνα

Για 3-4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 300-350 γραμμάρια αμπελόφυλλα κονσέρβας ή φρέσκα (ζεματισμένα για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένα)

- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες (χωρίς τη φλούδα)

- 1 φλάσκα ψιλοκομμένη μελιτζάνα (ξεφλουδισμένη)

- 2 κουταλάκια σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός (ή 1 κουταλάκια σούπας ξερός)

- ¾ φλιτζανιού ρύζι γλασέ - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ίσως και λίγο παραπάνω)

- 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

- 1 φλιτζάνι φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια

- 2 κουταλάκια σούπας ψιλοκομμένος άνηθος

- 1 κουταλάκι σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

- 1 κουταλάκι σούπας ρίγανη

- 2 κουταλάκια σούπας χυμός λεμονιού

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο τη μελιτζάνα και τα κρεμμυδάκια. Όταν απορροφήσουν το λάδι και μαλακώσει ελαφρά η μελιτζάνα, προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρά, ρίχνουμε ενάμισι φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγομαγειρεύουμε το μείγμα για 10 λεπτά.

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου ή έως ότου απορροφήσει το νερό.

2. Αν έχουμε αμπελόφυλλα από κονσέρβα ή γυάλα, τα ξεπλένουμε καλά με νερό για να φύγει η αλμύρα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα απλώνουμε έπειτα ένα-ένα με το γυαλιστερό μέρος από κάτω και βάζουμε στο κέντρο τους ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγουμε το ντολμαδάκι σαν πούρο.

3. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει μόνο μία στρώση. Τα περιχύνουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (ίσως και λίγο περισσότερο) και 2/3 του φλιτζανιού νερό. Σκορπάμε από πάνω το βασιλικό και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε τα ντολμαδάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά και μετά για άλλα 20 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο για να αρπάξουν ελαφρά και από πάνω.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χταπόδι στην κατσαρόλα με ελιές

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 500-600 γραμμάρια - καθαρισμένο χταπόδι - 1+½ φλιτζάνι ξίδι - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 1 κρασοπό...

Ριζότο με καλαμαράκια

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 600 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα - 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιη...

Κανελόνια με μελιτζάνα και μανιτάρια

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 300 γραμμάρια κιμάς ανάμεικτος - 1 μεγάλη μελιτζάνα σε κύβους - 200 γραμμάρια ασπρομανίταρα στο μπλέ...

Φόρτωση άρθρων...