Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Πατατόσουπα βελουτέ

Μαγειρική

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

- 700 γραμμάρια πατάτες (σε μεγάλους κύβους)

- 2 πράσα (σε ροδέλες)

- 3 μικρά καρότα (σε φετούλες)

- 3 μικρά κλωναράκια σέλερι (ψιλοκομμένα)

- Ελαιόλαδο

- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

- Αλάτι, πιπέρι

- 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί

- 3 φλιτζάνια ζωμός από κότα (είχα φυλάξει στο ψυγείο μου)

- 1 κύβος ζωμού κότας (ή 2 αν δεν έχετε έτοιμο ζωμό) - 100 ml κρέμα γάλακτος

Για τα κρουτόν

- 1 συσκευασία ψωμί του τοστ

- Ελαιόλαδο

- Ξερό θυμαράκι

- 100 ml κρέμα γάλακτος (για το σερβίρισμα) - Ψημένο μπέικον στο φούρνο (ή ζαμπόν σε λωρίδες)

Εκτέλεση

1. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τα πράσα, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και μετά, αφού τα σοτάρουμε, προσθέτουμε τις πατάτες, κομμένες. Δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος που θα τις κόψουμε, αρκεί βέβαια τα κομμάτια να μην είναι πολύ μεγάλα γιατί δεν θα αλέθονται σωστά.

Κατόπιν, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό του κοτόπουλου, τον κύβο και χαμηλώνουμε την φωτιά, αφήνοντας το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Όταν η σούπα είναι έτοιμη (οι πατάτες και τα καρότα, καλά βρασμένα) και έχουμε σβήσει το μάτι της κουζίνας, παίρνουμε το ραβδομπλέντερ και αλέθουμε τη σούπα. Στο τέλος πρέπει να έχει μια ωραία υφή. Αν είναι πολύ πηκτή βάζουμε λιγάκι νερό, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε τα 100 ml κρέμα γάλακτος.

2. Πριν από τη σούπα, ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Βάζουμε τα ψωμάκια του τοστ το ένα πάνω στο άλλο, δυο-δυο ή τρεις-τρεις φέτες και με πριονωτό μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε κύβους. Απλώνουμε τα ψωμάκια σε ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τα ραντίζουμε καλά με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο ξερό θυμάρι και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να αποκτήσουν το χρώμα της φρυγανιάς.

3. Για το ψήσιμο του μπέικον στο φούρνο, παίρνουμε έξι με επτά φέτες μπέικον, τις βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, τις σκεπάζουμε με άλλο κομμάτι λαδόκολλας, βάζουμε κατόπιν σαν καπάκι ένα ταψάκι στο ίδιο μέγεθος με αυτό της βάσης και τα ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Το μπέικον αν είναι σκεπασμένο θα ξεροψηθεί αλλά δεν θα χάσει καθόλου το σχήμα του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαύρος πλακί σε αμπελόφυλλα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 1 κιλό γαύρος ή σαρδέλες - Μισό βαζάκι αμπελόφυλλα ή 10-15 φρέσκα - 3 πατάτες σε ροδέλες - 3 ντομ...

Ντοματόπιτα

Για 8 κομμάτια Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 400 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί ή άλλο της αρεσκείας σας - 2-3 ντομάτες μέτριες, ψιλοκομμένες - 1 τρι...

Μπαρμπούνια σαβόρο με πετιμέζι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 κιλό μπαρμπούνια ή γόπες (ή και πιο μικρά, σαρδέλες ή μαρίδες) - 1 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τι...

Φόρτωση άρθρων...