Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Ριζότο με καλαμαράκια

Μαγειρική

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 25 λεπτά

Υλικά

- 600 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα

- 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

- 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες

- 1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (ή γλυκό τσίλι)

- 5 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών (ή ψαριού) (ή τον αντίστοιχο σε κύβο με νερό)

- 1+1/3 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο

- 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

- Μισό φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος

- 1 κουταλάκι σούπας χυμός λεμονιού

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε τα καλαμαράκια (ακόμα και με χαρτί κουζίνας αν χρειάζεται). Τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες, κρατώντας τα πλοκάμια ολόκληρα και αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα, σε τηγάνι, ζεσταίνουμε μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπούκοβο και το μισό σκόρδο.

Όταν βγουν όλα τα αρώματα, ρίχνουμε τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ασπρίσει η σάρκα τους, για περίπου 1 και κάτι λεπτά (όχι παραπάνω, θα σκληρύνουν). Βγάζουμε στη συνέχεια τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.

Δεν πετάμε τα υγρά από το τηγάνι. Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και τους χυμούς που έχουν βγάλει τα καλαμαράκια. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράζει. 2. Σε άλλη κατσαρόλα, ζεστάνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το υπόλοιπο σκόρδο για 1–2 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3–4 λεπτά, ανακατεύοντας και μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό και σιγοβράζουμε το ριζότο μέχρι να απορροφηθεί, ανακατεύοντας συχνά.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας μισό φλιτζάνι ζωμό τη φορά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να μελώσει το ριζότο, μια διαδικασία που θα πάρει περίπου 18–20 λεπτά.

Προσθέτουμε τέλος τα καλαμαράκια, το μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 1 λεπτό. Αποσύρουμε μετά το ριζότο από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρολό σπανάκι με ζαμπόν και γκούντα

Για 10 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 6 αυγά - 6 κουταλάκια σούπας αλεύρι - 1 χούφτα σπανάκι βρασμένο (ψιλοκομμένο, χωρίς υγρά) - 1 μ...

Χταπόδι Γαλικίας

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 1 μεσαίο προς μεγάλο χταπόδι (περίπου 800 γραμμάρια) (φρέσκο ή κατεψυγμένο) - 500 γραμμάρια πατάτες ...