Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Τούρτα ζυμαρικών με κιμά

Για 6 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

- 500-600 γραμμάρια ζυμαρικά ριγκατόνι ή πένες

- Μισό κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

- 3-4 ντομάτες (ή 250 γραμμάρια κονκασέ)

- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

- Αλάτι, πιπέρι, από μία πρέζα

- Κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κύμινο, ζάχαρη

- 2-3 κουταλάκια σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

- 1 αυγό

- 1+½ φλιτζάνια τριμμένο κεφαλοτύρι

- 5 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, το αυγό, ελαφρά χτυπημένο και τα πασπαλίζουμε με το μισό φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι.

Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν γεύσεις και αρώματα. Παίρνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι (που ξεκουμπώνει), τη λαδώνουμε σχολαστικά σε όλες τις επιφάνειες της και ξεκινάμε να τοποθετούμε τα μακαρόνια κάθετα, το ένα δίπλα στο άλλο, σε όλη την επιφάνεια της φόρμας, όσο μπορούμε πιο κολλητά.

2. Σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε με τρεις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτουμε και τον κιμά να σοταριστεί και όταν αποκτήσει ελαφρύ ροζ χρώμα, ρίχνουμε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια θερμοκρασία για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς και να μην έχει πολλά υγρά.

Προς το τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τη σάλτσα κιμά πάνω στα μακαρόνια, φροντίζοντας να τα καλύψει όλα και πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι. Τοποθετούμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα ζυμαρικά με τον κιμά για 15-20 λεπτά.

Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να χλιάνει, μετά, αφαιρούμε το τσέρκι και κόβουμε την τούρτα σε κομμάτια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαρδέλες γιαχνί

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 1 κιλό σαρδέλες - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 4 σκελίδες σκόρδου - Μισό κιλό ώριμες ντομάτες (και λίγο...

Μυδοπίλαφο πολίτικο

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια μύδια με τα κελύφη, πλυμένα και καθαρισμένα - 100 ml. λευκό ξηρό κρασί - 1 κουτί ντομα...

Τράγος με χοντρά μακαρόνια

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 90 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλά κρέας τράγου σε κομμάτια - 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα - 1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες...

Φόρτωση άρθρων...