Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο και έναν θησαυρό (Photos)

Μία σημαντική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια έργων για την κατασκευή εργοστασίου. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο και έναν θησαυρό.

Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην τοποθεσία, ανακαλύφθηκε ένας αρχαίος ρωμαϊκός δρόμος μήκους 200 μέτρων μαζί με χώρους ταφής. Η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου Rolex στην Bulle, της δυτικής Ελβετίας, αποκάλυψε έναν ρωμαϊκό δρόμο.

Ο ελβετικός κολοσσός με έδρα τη Γενεύη, επενδύει πάνω από 1.1 δισεκατομμύριο δολάρια στη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου του στην Bulle, της πόλης Φρίμπουργκ στην Ελβετία, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάνει σε μέγεθος 15 γήπεδα ποδοσφαίρου και αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας.

Για την ανέγερση του νέου εργοστασίου, η Rolex έχει αποκτήσει μια τοποθεσία εκτός βιομηχανικής ζώνης. Η γη ήταν μια γεωργική περιοχή και χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους.

Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή, ανακαλύφθηκε αρχαία Ρωμαϊκή οδός, μήκους 200 μέτρων μαζί με ταφικούς χώρους. Βρέθηκαν επίσης θραύσματα κεραμικής από την περίοδο Λα Τεν (La  Tène), την ύστερη Εποχή του Σιδήρου.

Αυτή την περίοδο, οι αρχαιολόγοι στην Ελβετία καταγράφουν όλα τα ευρήματα. Σύμφωνα με τον Jacques Monnier, από το τμήμα αρχαιολογίας του Φρίμπουργκ, είναι σπάνιο για τους αρχαιολόγους να μπορούν να ερευνήσουν ένα τόσο εκτενές τμήμα ενός ρωμαϊκού δρόμου. Πιθανόν, ο δρόμος να χρησίμευε ως δίοδος πρόσβασης σε κάποια ρωμαϊκή βίλα, εξηγεί ο αρχαιολόγος.

Θησαυρός με ιστορία 2.000 ετών

Η επιφάνεια του αρχαίου δρόμου αποτελείται από ένα μίγμα από μεγάλες πέτρες και ψιλό χαλίκι, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση βαριών αμαξών χωρίς να καταστρέφεται ο δρόμος. 

«Εντυπωσιακό είναι το πώς οι άνθρωποι τότε μπορούσαν να κατασκευάζουν τέτοιους δρόμους με τα απλούστερα μέσα», εξηγεί ο Joaquim Furrer, ένας από τους επικεφαλής της ανασκαφής.

Το έργο έχει φέρει στο φως πλήθος αντικειμένων που χάθηκαν από τους ταξιδιώτες του παρελθόντος. Μεταξύ των αντικειμένων που έχουν βρεθεί, περιλαμβάνονται: παλιά νομίσματα, αιχμές βέλους, παπούτσια, σπασμένοι τροχοί. «Με κάθε αντικείμενο που ανακαλύπτεις μπορείς να φανταστείς και μία ιστορία που συνέβη πριν από 2.000 χρόνια», αναφέρει ο Furrer.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο και έναν θησαυρό

Το μέλλον της περιοχής μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών

Εδώ και είκοσι χρόνια ήταν γνωστό ότι στην περιοχή υπήρχαν ευρήματα της Ρωμαϊκής Εποχής. Ωστόσο, η κατασκευή του εργοστασίου της Rolex ήταν που έδωσε στους αρχαιολόγους τη δυνατότητα να τα εξετάσουν πιο αναλυτικά.

Όταν αποκαλυφθεί και εξερευνηθεί πλήρως η Ρωμαϊκή οδός, μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύντομα θα εξαφανιστεί ξανά.

«Κατά τη διάρκεια τέτοιων κατασκευαστικών έργων, είναι φυσιολογικό να καταστρέφονται αρχαιολογικά ευρήματα», εξηγεί ο Monnier, σύμφωνα με την ιστοσελίδα swissinfo.

Η παλιά ρωμαϊκή οδός θα αναβιώσει μέσα από τα τεχνουργήματά της, τις εικόνες της, και ένα ψηφιακό μοντέλο.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο και έναν θησαυρό

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόεδρος αρχαιολόγων για τον τάφο του Πλάτωνα: Ήταν γνωστό ότι βρίσκεται στην Ακαδημία

«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους. Ο Διογένης Λαέρτιος στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. αναφέρει ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε ...

Ανακαλύφθηκαν καμένα λείψανα σε πυραμίδα - Οι βασιλιάδες έκαιγαν τους προκατόχους τους για να σφραγίσουν την ηγεμονία τους (Photos)

Έκπληκτοι έμειναν αρχαιολόγοι από ανακάλυψή τους. Ο πασίγνωστος πολιτισμός των Μάγια έκρυβε ακόμα ένα μυστικό. Καίγανε τους βασιλιάδες τους σαν να ήθελαν να τους ατιμάσουν. Αρχ...

Μυτιλήνη: Ο πρώτος άνθρωπος του Αιγαίου ηλικίας 150.000 ετών από το Λισβόρι της Λέσβου

Άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Λέσβο και την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού της παρέχει πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία δίνεται άδει...

Φόρτωση άρθρων...