Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Μυστήριο με ρωμαϊκή σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε τείχη 5.000 ετών (Photos)

Μία ρωμαϊκή σαρκοφάγο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η σαρκοφάγος περιείχε τα λείψανα ενός ανθρώπου και είχε επάνω της χαραγμένο έναν Σταυρό της Μάλτας. 

Οι αρχαιολόγοι θα προσπαθήσουν να λύσουν τον γρίφο του πώς χαράκτηκε ένα σήμα από τις σταυροφορίες σε μια σαρκοφάγο της Ρωμαϊκής εποχής.

Η σαρκοφάγος βρέθηκε στην αρχαία τουρκική πόλη Ντιγιάρμπακιρ και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα αρχαία τείχη της πόλης (όπου υπήρχε ένας πύργος επιτήρησης) και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Μέσα στην σαρκοφάγο υπήρχε το λείψανο ενός άγνωστου ατόμου. Είναι η πρώτη φορά που ανασύρεται στο Ντιγιάρμπακιρ μια σαρκοφάγος από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γεγονός που καθιστά το εύρημα αυτό εξαιρετικά σημαντικό, αναφέρει η Anatolian Archaeology.

Ο άριστα διατηρημένος Σταυρός της Μάλτας ήταν σκαλισμένος στην μία πλευρά της σαρκοφάγου. Αυτό το θρησκευτικό σύμβολο συνδέεται με τον μεσαιωνικό χριστιανισμό και τις Σταυροφορίες, αν και η ιστορία του πηγαίνει πολύ πιο πίσω. Ο συγκεκριμένος σταυρός είναι ασυνήθιστος, γιατί έχει έξι πλευρές, ενώ οι περισσότερες εκδοχές του σταυρού της Μάλτας έχουν είτε οκτώ είτε τέσσερις πλευρές.

Μυστήριο με ρωμαϊκή σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε τείχη 5.000 ετών

Η τυχαία ανακάλυψη

Με μήκος πάνω από δύο μέτρα και ύψος 82 εκατοστά, το πέτρινο φέρετρο λαξεύτηκε σε ένα ενιαίο κομμάτι ασβεστόλιθου και καλύφθηκε με δύο βαριά καπάκια, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. 

Ο τρόπος κατασκευής του είναι μοναδικός και αυτό είναι που βοήθησε τους ερευνητές να το αναγνωρίσουν ως παραγωγή τεχνίτη της ρωμαϊκής εποχής.

Χρειάστηκε πολύ σκάψιμο για να ανακαλυφθεί η μεγάλη σαρκοφάγος, η οποία ήταν θαμμένη σε βάθος 4,5 μέτρων. 

Οι ανασκαφές που ανέδειξαν τη σαρκοφάγο συνδέονται με ένα εν εξελίξει έργο αποκατάστασης στο Ντιγιάρμπακιρ. 
Πρόκειται για την συντήρηση των τριών σειρών από τα αρχαία τείχη, που περικλείουν το παλαιότερο τμήμα της πόλης.

Τα τείχη αυτά, μήκους περίπου 5,5 χιλιομέτρων είναι διάσπαρτα με 82 πύργους επιτήρησης. Τα αρχικά τους τμήματα μπορεί να έχουν κατασκευαστεί πριν από 5.000 χρόνια. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β ‘ είναι γνωστό ότι επέκτεινε και αποκατέστησε τα τείχη το έτος 349, αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητα ήταν σε μια πόλη που λειτουργούσε ως σημαντικό κέντρο εξουσίας για τη ρωμαϊκή επαρχία της Μεσοποταμίας.

Ο τάφος που περιείχε τη σαρκοφάγο δεν είναι μια μεμονωμένη ανακάλυψη. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στο παρελθόν και άλλες ταφές στην περιοχή. Δεδομένης της θέσης της πρόσφατα ανακαλυφθείσας σαρκοφάγου κοντά στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, φαίνεται ότι το εύρημα συνδέεται.

Τα λείψανα που βρέθηκαν στο πέτρινο φέρετρο θα υποβληθούν σε ραδιοχρονολόγηση, η οποία θα βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν πότε ακριβώς έζησε και πέθανε το άτομο αυτό.

Μυστήριο με ρωμαϊκή σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε τείχη 5.000 ετών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ρωμαϊκό φρούριο (εικόνες)

Ένα γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού εντοπίστηκε από αρχαιολόγους σε ρωμαϊκό φρούριο στη Γερμανία. Το γλυπτό του γίγαντα μαζί με την πέτρα των τεσσάρων θεών που ανακαλύφθηκε το 1908....

Φόρτωση άρθρων...