Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Αρχαιολόγοι βρήκαν 3.000 αρχαία νομίσματα σε μία χαμένη πόλη

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν Ιταλοί αρχαιολόγοι. Η ανακάλυψη έγινε στην Κλατέρνα, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που κάποιοι την αποκαλούν και «Πομπηία του Βορρά». Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εντόπισαν 3.000 νομίσματα. 

Ακόμα, ανακάλυψαν 50 πολύτιμους λίθους, κάτι που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία ενός εργαστηρίου στην πόλη, εξειδικευμένου στην παραγωγή τους. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από το υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας.

Στην ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου στην Κλατέρνα, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο κατά μήκος της Via Emilia, μεταξύ των αποικιών Bononia (Μπολόνια) και Forum Cornelii (Ιμόλα), οι αρχαιολόγοι έχουν κάνει εξαιρετικές ανακαλύψεις που μπορούν να μεταμορφώσουν αυτόν τον τόπο σε ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο χωρίς προηγούμενο, στη Βόρεια Ιταλία.

Ένα σημαντικό νόμισμα που ανακαλύφθηκε είναι ένα εξαιρετικό ‘quinarius‘, που χρονολογείται από το 97 π.Χ. Ο κουινάριος ήταν ένα μικρό αργυρό Ρωμαϊκό νόμισμα, που άξιζε όσο το ήμισυ του δηναρίου.  Αυτό το νόμισμα διαθέτει μια λεπτομερή απεικόνιση μιας «φτερωτής νίκης» να γράφει σε μια ασπίδα, που στηρίζεται σε ένα τρόπαιο. Η σαφής παρουσία της λέξης ‘ROMA’ μαρτυρά τον εορτασμό των στρατιωτικών νικών και τη σύνδεση της πόλης με τη ρωμαϊκή δύναμη. Το μοτίβο είναι συμβολικό των στρατιωτικών νικών της Ρώμης και της δύναμης και της κυριαρχίας της έναντι των εχθρών της.

Αρχαιολόγοι βρήκαν 3.000 αρχαία νομίσματα σε μία χαμένη πόλη

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μη στρωματοποιημένη αρχαιολογική περιοχή στη Βόρεια Ιταλία. Δεδομένης της σημασίας και της ποσότητας των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως μέχρι στιγμής, μπορούμε πιθανώς να μιλήσουμε για μια Πομπηία του βορρά», δήλωσε η Λουσία Μποργκοτζόνι, υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.

Η ανακάλυψη των αργυρών νομισμάτων και των πολύχρωμων πολύτιμων λίθων, που πιθανότατα παράγονταν σε τοπικό επίπεδο, υποδηλώνει ότι η Κλατέρνα δεν ήταν μόνο κέντρο διαμετακόμισης, αλλά και ένα ζωντανό εμπορικό κέντρο.

Επίσης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δεκάδες πολύχρωμους πολύτιμους λίθους, χαραγμένους με ομοιώματα διαφόρων θεοτήτων και σημαντικών κτιρίων.

Αρχαιολόγοι βρήκαν 3.000 αρχαία νομίσματα σε μία χαμένη πόλη

Οι ερευνητές έχουν κάνει ανασκαφές μόνο στο ένα δέκατο, ή σε περίπου 44 στρέμματα (18 εκτάρια), της πόλης μέχρι στιγμής. Οι ανασκαφές στον χώρο θα συνεχιστούν. Το υπουργείο Πολιτισμού ελπίζει να αποκαταστήσει το θέατρο που υπάρχει στον χώρο στο μέλλον.

Ο στόχος είναι ο μετασχηματισμός της Κλατέρνας από αρχαιολογικό χώρο σε αρχαιολογικό πάρκο διεθνούς εμβέλειας. Με έκταση 44 στρεμμάτων, η Κλατέρνα είναι υποψήφια να γίνει ο μεγαλύτερος μη στρωματοποιημένος χώρος στη Βόρεια Ιταλία. Η Υφυπουργός Μποργκοτζόνι υπογράμμισε τον μοναδικό χαρακτήρα του χώρου, ανακοινώνοντας τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού νέων παρεμβάσεων, με κονδύλι περίπου 450.000 ευρώ για την περίοδο 2022-2024.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συγκλονίζει ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου – «Γεννηθήκαμε μαζί στο θέατρο»

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για τη σπουδαία ηθοποιό με την οποία όπως ανέφερε «γεννήθηκαν μαζί στο θέατρ...

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση ...

Το νέο βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη, «Η αδελφότητα της ασημένιας σκόνης» σε κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Ωκεανός»

Ο Παντελής Περιβολάρης, δημοσιογράφος, επιστήμων του ελληνικού πολιτισμού, ιστορικός, συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτορας διεθνών σχέσεων ανακοινώνει την κυκλοφορία του νέου του βι...

Φόρτωση άρθρων...