Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος και γλύπτρια Σοφία Βάρη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η ζωγράφος και γλύπτρια Σοφία Βάρη, σύντροφος του Κολομβιανού γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο.

Η διακεκριμένη Ελληνίδα εικαστικός, άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Παρασκευής σε νοσοκομείο στο Μονακό, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ήταν σύντροφος του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη και γλύπτη, Φερνάντο Μποτέρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός της αναμένεται να μεταφερθεί στο Παρίσι για αποτέφρωση και η τέφρα της θα «ταξιδέψει» με προορισμό τη βίλα του ζευγαριού στην Πιετρασάντα στην Τοσκάνη.

 

Τα πρώτα βήματα και η γνωριμία με τον Φερνάντο Μποτέρο

Η Σοφία Βάρη γεννήθηκε στη Βάρη Αττικής, από όπου πήρε και το όνομα της από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ουγγαρέζα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα τα έκανε στο πεδίο της παραστατικής ζωγραφικής, όμως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 στράφηκε στη γλυπτική. Στα έργα της χρησιμοποιούσε μπρούτζο και μάρμαρο και συνήθως είναι μεγάλων διαστάσεων.

Καταπιάστηκε με τα κοσμήματα και τα κολάζ. Προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια (το γένος Κανελλοπούλου).
Στην οικογενειακή έπαυλη στη Βάρη, υπογράφηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας. Τα παιδικά και νεανικά της χρόνια τα έζησε σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, ενώ σπούδασε στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι.

Τον σύντροφό της Φερνάντο Μποτέρο, τον γνώρισε τη δεκαετία του ’70.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eντυπωσιακό μνημείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε αυτοκινητόδρομο (Photos)

Mια αρχαία αγροκτηνοτροφική περιοχή μαζί με τα στοιχεία μιας άτυπης, πελώριας εγκατάστασης του 3ου αιώνα, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών για την RN-147 στο τμήμα Λιμόζ-Μπ...

Φόρτωση άρθρων...