Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

H αρχαία πόλη που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια – Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό (Photos)

Στην αρχαιότητα, υπήρχε μια πόλη γνωστή για τους τα λιμάνια της και τους ναούς της. Αυτή η πόλη είχε πολλά λιμάνια, γιατί ήταν κτισμένη σε νησιά και οι άνθρωποι έπρεπε να επικοινωνούν και να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Αλλά βυθίστηκε πριν από 1200 χρόνια.

Το Ηράκλειο της Αιγύπτου ή Θώνις, ή Θων, εμφανίστηκε  στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. Χτισμένη διάσπαρτα σε μια σειρά από επικοινωνούντα νησιά, στα ανοικτά των βόρειων ακτών της χώρας, εξελίχθηκε σε μητρόπολη και στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι. Κι έτσι όπως ήταν κτισμένη σε νησιά ονομάστηκε «Βενετία του Νείλου». Η πόλη αυτή ήταν κάποτε η πύλη της χώρας προς τη Μεσόγειο.

Βρίσκεται κάπου κοντά στο σημερινό Κόλπο Αμπού Κιρ. Κάθε πλοίο που μετέφερε τα αγαθά στην αρχαία Αίγυπτο την χρησιμοποιούσε  ως λιμάνι για μια πρώτη στάση στην Αίγυπτο. 

H αρχαία πόλη που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια – Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό

Εκεί τα προϊόντα επιθεωρούνταν και φορολογούνταν σε καθορισμένα τελωνεία, και στη συνέχεια διανέμονταν στην ηπειρωτική χώρα.

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και ιστορικοί αναφέρουν την πόλη ως την περιοχή που απέκτησε ιδιαίτερη σημασία κατά την πτώση των Φαραώ. Χτίστηκε γύρω από έναν κεντρικό ναό και όσο επεκτεινόταν σε νησιά οι δρόμοι της ήταν σαν κανάλια. Είχε έτσι πολλά λιμάνια και ένα αγκυροβόλιο. Ένα δίκτυο από πλοία, γέφυρες και μικρότερα σκάφη αναπτύχθηκε για να επικοινωνούν τα σπίτια και οι άνθρωποι.

H αρχαία πόλη που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια – Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό

Το κύριο αξιοθέατο της μητρόπολης ήταν ο μεγάλος ναός του Άμμωνα-Γκέρεμπ που βρίσκεται στο κέντρο της. Η Θώνις ήταν σίγουρα μια εκπληκτική πόλη, ίσως μια από τις μεγαλύτερες της εποχής της, αλλά οι περισσότερες από τις περιγραφές της έχουν χαθεί στον χρόνο.

H αρχαία πόλη που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια – Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη

Ανακαλύφθηκαν ερείπια κτιρίων, μαζί με συντρίμμια και πελώρια αγάλματα που ξεπερνούσαν σε ύψος τα 4 μέτρα. Eπίσης, ανακαλύφθηκαν επίσης χειροποίητα αντικείμενα, όπως σφαιρίδια, σαρκοφάγοι και πέτρινες πλάκες με ιερογλυφικά.

Ακόμη και αντικείμενα όπως πολεμικά κράνη, μπουκάλια αρωμάτων, άγκυρες, κοσμήματα και νομίσματα, ανασύρθηκαν από τα ερείπια τις Θώνιδος. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγάλματα που βρέθηκαν ήταν του Χαπί, του θεού της γονιμότητας, ο οποίος πιστεύεται ότι φρουρούσε την πόλη-λιμάνι στην κορύφωσή του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια της Ρωμαϊκής εποχής σε περιοχή που σε λίγο καιρό θα πλημμύριζε (Photos)

Μια εκκλησία και άλλες δομές βρέθηκαν σε περιοχή που πρόκειται να πλημμυρίσει με την κατασκευή ενός φράγματος. Τα δύο βασικά κτίρια χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ παραμ...

Δράμα: Εντυπωσιακά ευρήματα στις ανασκαφές στον ναό Αγίας Σοφίας – Aρχαίος οικισμός υπάρχει κάτω από την πόλη (Photos)

Η ύπαρξη ενός οικισμού ιστορικών χρόνων κάτω από την πόλη της Δράμας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφικές εργασίες που γίνονται στην πόλη με διάφορες αφορμές, δίνοντας σ...

Φόρτωση άρθρων...