Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Η Βουλή των Ελλήνων αποχαιρετά την ταπισερί της «Σχολής των Αθηνών»

Πολιτισμός

Μετά από δύο χρόνια ήρθε η ώρα ο τοιχοτάπητας, που απεικονίζει τη «Σχολή των Αθηνών», μια από τις διασημότερες νωπογραφίες του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη Ραφαήλ, να επιστρέψει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Αποχωριζόμαστε τον τοιχοτάπητα αλλά δεν αποξενωνόμαστε από το μήνυμά του» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, για το μοναδικό έργο το οποίο είχε αναρτηθεί στο περιστύλιο ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, στο σημείο απ’ όπου άρχιζε η έκθεση «Αντικρύζοντας την Ελευθερία στη Βουλή των Ελλήνων 200 χρόνια μετά».

Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μνημονεύοντας το έργο του Θανάση Πετσάλη Διομήδη «Ελληνικός Όρθρος», «αποφασιστικός παράγοντας για το “σάλεμα” της εξέγερσης, υπήρξε το πνεύμα και ο πολιτισμός. Χάρη στην παιδεία, το διαφωτισμό και τον φιλελληνισμό, ο ξεσηκωμός έγινε πιο εύκολος. Οι Έλληνες προέρχονται από εκείνη την κοιτίδα του πολιτισμού που εξέθρεψε τον παγκόσμιο πολιτισμό. Έγινε έτσι αντιληπτό, αφού ο φιλελληνισμός ξεκίνησε από την αρχαιολατρία, ότι οι απόγονοι αυτού του πολιτισμού δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν ως δούλοι. Ο φιλελληνισμός ήταν τα αποκαλυπτήρια μιας βαρβαρότητας. Η αρχαιολατρία μαζί με τον διαφωτισμό, έχουν δεσπόζουσα θέση στα συναισθήματα που προκάλεσαν την Επανάσταση».

 

 

 

Μετάξι, χρυσό και μαλλί για την κατασκευή του τοιχοτάπητα

 

Φτιαγμένος από μετάξι, χρυσό και μαλλί στα εργαστήρια του Παρισιού μεταξύ 1780 με 1783, ο τοιχοτάπητας απεικονίζει το σπουδαίο έργο του Ραφαήλ «Σχολή των Αθηνών», με όλους τους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού και κοσμεί έναν τοίχο στην Αίθουσα της Υπογραφής. Η νωπογραφία φτιάχτηκε από τον Ραφαήλ μεταξύ 1510 και 1511 και 270 χρόνια αργότερα με μια μοναδική τεχνική ύφανσης, οι Γάλλοι τεχνουργοί αποτύπωσαν σε χαλί το μοναδικό αυτό ζωγραφικό έργο. Όπως είπε ο κ. Τασούλας ο Ραφαήλ έλαβε την παραγγελία για να ζωγραφίσει τη «Σχολή των Αθηνών» από τον τότε προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Ιούλιο Β’.

«Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης, ο Αισχίνης, όλοι οι αρχαίοι σοφοί αντικρύζουν την Ολομέλεια της Βουλής όπως αντικρύζουν και την ολομέλεια της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, θέλοντας με αυτό τον συμβολικό τρόπο, να επιτευχθεί μια μετάγγιση ενός ανεπανάληπτου πνεύματος στη σύγχρονη συγκυρία», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαριστώντας τόσο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης όσο και τον Γάλλο Πρεσβευτή στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ για την παραχώρηση του τοιχοτάπητα, στο πλαίσιο της Έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων για τα 200 χρόνια από τη Ελληνική Επανάσταση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαύρη Θάλασσα: Η πρώτη υποβρύχια ανασκαφή αποκάλυψε λιμάνι με αρχαιοελληνικό όνομα (Photos)

Ένα λιμάνι με αρχαιοελληνικό ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της πρώτης υποβρύχιας ανασκαφής. Δεκάδες ιστορικά αντικείμενα, που χρονολογούνται απ’ τον 4ο π.Χ. αιώνα...

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Χρυσός Αλέξανδρος» στον «Κλεμμένο πλανήτη μου»

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ, κατέκτησε η Φαραχνάζ Σαριφί, που συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκι...

Μυστήριο με την ανακάλυψη τεράστιου σκελετού

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ανακάλυψη τεράστιου σκελετού στη Νότια Αμερική. Σε μία νέα έρευνα, ο ανθρωπολόγος Nicholas Landol, εξετάζει τον ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο, πρόσφα...

Φόρτωση άρθρων...