Σαββάτο
13 Απριλίου 2024

Μενδώνη σε Guardian: «Η Ελλάδα έτοιμη να γεμίσει το κενό στο Βρετανικό Μουσείο, αν επιστρέψουν τα Γλυπτά»

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Η υπουργός είπε ότι εάν επέστρεφαν στην Αθήνα, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να στείλει στο Λονδίνο άλλα σημαντικά αντικείμενα.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποχωριστεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της χώρας.

«Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει άλλους θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο»

Μιλώντας στον «Guardian», η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστρέψουν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εναλλασσόμενες εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».

Ερωτηθείσα εάν συγκεκριμένα έργα έχουν ζητηθεί από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».

«Θα καλύψουμε το κενό, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία μας»

Ο «Guardian» γράφει ότι για πρώτη φορά η Αθήνα έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των γλυπτών, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού.

«Θα καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυστήριο με ρωμαϊκή σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε τείχη 5.000 ετών (Photos)

Μία ρωμαϊκή σαρκοφάγο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η σαρκοφάγος περιείχε τα λείψανα ενός ανθρώπου και είχε επάνω της χαραγμένο έναν Σταυρό τ...

Φόρτωση άρθρων...