Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Μενδώνη σε Guardian: «Η Ελλάδα έτοιμη να γεμίσει το κενό στο Βρετανικό Μουσείο, αν επιστρέψουν τα Γλυπτά»

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Η υπουργός είπε ότι εάν επέστρεφαν στην Αθήνα, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να στείλει στο Λονδίνο άλλα σημαντικά αντικείμενα.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποχωριστεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της χώρας.

«Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει άλλους θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο»

Μιλώντας στον «Guardian», η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστρέψουν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εναλλασσόμενες εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».

Ερωτηθείσα εάν συγκεκριμένα έργα έχουν ζητηθεί από το Λονδίνο, η υπουργός επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».

«Θα καλύψουμε το κενό, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία μας»

Ο «Guardian» γράφει ότι για πρώτη φορά η Αθήνα έδωσε μια γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των γλυπτών, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης του κοινού.

«Θα καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Πώς ο θαμμένος θησαυρός αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων (εικόνες)

Θησαυρός που ήταν θαμμένος αλλάζει την ιστορία των νομισμάτων. Ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Μπραχεκιρκάν του νησιού Βισίνγκσο, στη Σουηδία...

Βεβήλωσαν τον Παρθενώνα «ζόμπι» τουρίστες - Διατάχθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό

Προκλητικότητα και ασέβεια έδειξαν κάποιοι τουρίστες, που αποφάσισαν να ποζάρουν στην Ακρόπολη ως δήθεν μοντέλα, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ντυμένοι με χλαμύδες και κρατώντας π...

Πρόεδρος αρχαιολόγων για τον τάφο του Πλάτωνα: Ήταν γνωστό ότι βρίσκεται στην Ακαδημία

«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους. Ο Διογένης Λαέρτιος στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. αναφέρει ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε ...

Φόρτωση άρθρων...