Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Πώς ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία στην Παταγονία ανατρέπουν τα δεδομένα (εικόνες)

Μελέτη λιθικού υλικού από τις περιοχές Πιλάουκο και Λος Νότρος στη βορειοδυτική Παταγονία στη Νότια Αμερική διεξήγαγαν αρχαιολόγοι, αποκαλύπτοντας στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή πριν από την περίοδο των Νεότερων Δρυάδων.

Οι Νεότερες Δρυάδες, φαινόμενο που εμφανίστηκε περίπου 12.900 με 11.700 χρόνια, ήταν ένα φαινόμενο ψύξης που σηματοδότησε την επιστροφή στις συνθήκες των παγετώνων, αντιστρέφοντας προσωρινά την κλιματική αύξηση του προηγούμενου Ύστερου Παγετώνα.

Η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι έφτασαν στη Νότια Αμερική, και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική Παταγονία, έχει αποτελέσει αντικείμενο συνεχούς συζήτησης από ακαδημαϊκούς για πολλά χρόνια.

Προηγούμενα αρχαιολογικά στοιχεία και παλαιογενετικές μελέτες έχουν δείξει ανθρώπινη παρουσία μεταξύ 16.600 και 15.100 cal BP, ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity παρέχει νέα στοιχεία για την προ-ολόκαινη ανθρώπινη δραστηριότητα κατά την ύστερη Πλειστόκαινο-πρώιμη Ολόκαινη μετάβαση.

Η τοποθεσία του Πιλάουκο έχει αναδείξει αντικείμενα που χρονολογούνται μεταξύ 17 300 και 12 800 cal BP, για τα οποία το 2022 αναγνωρίστηκε μια λιθική συναρμολόγηση 45 τεμαχίων. Αυτή η συναρμολόγηση περιελάμβανε πυρήνες, επεξεργασμένα βότσαλα, εργαλεία ελασμάτων και προϊόντα αποσύνθεσης.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα 

Μια νέα ανάλυση εντόπισε επιπλέον 199 νέους λιθικούς, βασισμένους στα διακριτά χαρακτηριστικά της σκόπιμης αποφλοίωσης, των βολβικών ουλών, των ουλών των άκρων, του εξωραϊσμού και των αναγνωρίσιμων επιφανειών της ράχης  και της  κοιλιακής επιφάνειας.

Οι πιο κοινοί τύποι λίθων στη νέα συναρμολόγηση είναι βότσαλα και φολίδες, και το υπόλοιπο οι πυρήνες, θραύσματα φολίδων, αμώνια, σφαιροειδή, και χειροκίνητα λιβάδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα συγκέντρωση επιβεβαιώνει την επαναλαμβανόμενη ανθρώπινη χρήση τους για περίοδο 4.000 ετών, και παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για την καθυστερημένη κατοίκηση του Πλειστόκαινου και τις μεθόδους δημιουργίας εργαλείων στη βορειοδυτική Παταγονία.

Ακόμα, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην περιοχή στη βορειοδυτική Παταγονία τουλάχιστον 3.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρούταν μέχρι τώρα.

Οι ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία στην Παταγονία που ανατρέπουν τα δεδομένα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συγκλονίζει ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου – «Γεννηθήκαμε μαζί στο θέατρο»

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για τη σπουδαία ηθοποιό με την οποία όπως ανέφερε «γεννήθηκαν μαζί στο θέατρ...

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση ...

Φόρτωση άρθρων...