Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Περικλής Κανάρης: Ποιος είναι ο Έλληνας τραγουδοποιός που διαπρέπει στο εξωτερικό

Οι New York Times έχουν αναγνωρίσει στη μουσική του Περικλή Κανάρη την «ελληνική ταυτότητα με παγκόσμιο ήχο».

 

Ο Περικλής Κανάρης, που ζει και διαπρέπει στο εξωτερικό, παρουσιάζει ξενόγλωσσα και ελληνικά τραγούδια και πλαισιώνεται από μια μπάντα που αποτελείται από μερικούς από τους κορυφαίους μουσικούς της μουσικής σκηνής της Νέας Υόρκης.

 

Η ελληνική μουσική στο Μανχάταν

Οι εμφανίσεις του στο Μανχάταν και τα μεγαλύτερα θέατρα κάνουν γνωστό τον ελληνικό ήχο διεθνώς. Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία με ένα δυνατό μήνυμα. Με τον συμβολικό τίτλο «Up for Air» και μετά από μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης, ο συνθέτης και ερμηνευτής πραγματοποίησε μια εμφάνιση με μεγάλη επιτυχία στο Symphony Space, στο Upper West Side του Μανχάταν.

Αυτή η συναυλία θα μεταδοθεί σε α’ τηλεοπτική μετάδοση από την ERT World την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 13:00 και σε επανάληψη στις 00:00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Η συναυλία θα μεταδοθεί την ίδια μέρα και από τη Φωνή της Ελλάδας, στις 16:00 και σε επανάληψη στις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη μέσω ERTFLIX από τις 30 Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που η ERT World μεταδίδει συναυλία Έλληνα δημιουργού που ζει στο εξωτερικό, επιχειρώντας να συστήσει το έργο καταξιωμένων δημιουργών της ελληνικής ομογένειας στους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και ευρύτερα.

Ο Περικλής Κανάρης ανήκει στην παράδοση των Ελλήνων συνθετών που μελοποιούν ποίηση που ξεκίνησε από τη γενιά του ’60 και συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Τα τελευταία τραγούδια του είναι μελοποιήσεις ενός μεγάλου φάσματος ποιητών, από τον Κ. Καβάφη και τον T.S. Eliot στον Μάνο Ελευθερίου και στη νεότερη γενιά Ελλήνων στιχουργών. Σε αυτά περιλαμβάνονται και δικοί του στίχοι σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Το ρεπερτόριο του περιέχει, επίσης, τραγούδια άλλων συνθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν εμπνεύσει τον συνθέτη σε βάθος χρόνου και παρουσιάζονται με τη δική του υπογραφή στην ενορχήστρωση.

Ο Περικλής Κανάρης πλαισιώνεται από μια μπάντα σημαντικών μουσικών της Νέας Υόρκης, όπως οι Gary Schreiner (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, πλήκτρα), Richard Hammond (μπάσο), Peter Douskalis (κιθάρες, λαούτο, βοηθός μουσικής διεύθυνσης) και Giancarlo DeTrizio (drums/κρουστά). Καλεσμένοι του ο διακεκριμένος βαρύτονος Νεκτάριος Αντωνίου και ο αειθαλής σολίστας του μπουζουκιού, Αγαπητός Μαγκανάρης.

Η συναυλία που θα δούμε από την ΕΡΤ έγινε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

H αρχαία πόλη που βυθίστηκε πριν από 1.200 χρόνια – Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό (Photos)

Στην αρχαιότητα, υπήρχε μια πόλη γνωστή για τους τα λιμάνια της και τους ναούς της. Αυτή η πόλη είχε πολλά λιμάνια, γιατί ήταν κτισμένη σε νησιά και οι άνθρωποι έπρεπε να επικοινων...

Παίρνει σάρκα και οστά το Όραμα των Δελφών

Το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», το Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε τ...

Φόρτωση άρθρων...