Νέα άνοδος καταγράφηκε στην τιμή του ελαιόλαδου, καθώς και και άλλων βασικών προϊόντων, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση από 2,9% τον Φεβρουάριο.

Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο.

Τρόφιμα 

Οι αυξήσεις στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά επιβραδύνθηκαν στο 5,3% από 6,7% τον Φεβρουάριο. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφουν, για μία ακόμη φορά, το ελαιόλαδο (67,2) και τα φρούτα (12,7%), ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες περιορίστηκαν σε χαμηλότερα μονοψήφια ποσοστά.

Στα φρέσκα λαχανικά καταγράφηκε άνοδος 4,1%, στα ψάρια 5,7%, στα κρέατα 3% και στο ψωμί 1%. Σε μηνιαία βάση, πάντως, σημειώθηκε πτώση των τιμών σε αρκετά είδη τροφίμων, όπως στα ψάρια (-5,4%), στα τυριά (-1,4%), στα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά (-3%) και στο χοιρινό (-2,1%).

Υπηρεσίες υγείας και αναψυχής

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων (6,4%), ενώ επιταχύνθηκαν στις τιμές υπηρεσιών υγείας (4,4% από 3,5%) και αναψυχής (3,3% από 2,9%).

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr