Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

«Βροχή» ανατιμήσεων στην αγορά – Πανάκριβα κρέας και λαχανικά

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αυξήσεις που θα προκύψουν από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα. Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που έχουν προκαλέσει οι καταστροφές στη Θεσσαλία, οι κακές για την παραγωγή κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, πυροδοτεί νέο κύκλο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού των κεντρικών αγορών: τα αγγούρια το ζευγάρι πωλούνται 0,70€ από 0,40€, αύξηση 75% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα μαρούλια 0,75€ από 0,55€ αύξηση  36%, μπάμιες 4,50€ από 4€ αύξηση 12.5%, ντομάτες 1,50 από 1,20 ευρώ αύξηση 25%.

Με ελάχιστα -έως καθόλου- κηπευτικά, τιμές που «καίνε» και τους μισούς παραγωγούς και πωλητές να βρίσκονται εκτός, οι λαϊκές αγορές σε Λάρισα και Καρδίτσα «φωτογραφίζουν» το χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των φονικών πλημμυρών.

Με την Κεντρική Λαχαναγορά της Λάρισας να εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στα νερά και τους εμπόρους να προμηθεύονται προϊόντα από τη Θεσσαλονίκη μέσω Γρεβενών, την Αθήνα και το Άργος, οι τιμές σε λαχανικά και φρούτα εκτινάχθηκαν σε εξωφρενικές τιμές.

Το μαρούλι στα 3 – 5 ευρώ από 1 ευρώ, το λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό και τα χόρτα 10 ευρώ.

Ανατιμήσεις αναμένονται να έρθουν και στις τιμές του κρέατος το επόμενο διάστημα λένε κρεοπώλες.

Πάντως, στη Θεσσαλονίκη οι παραγωγοί τονίζουν πως οι ανατιμήσεις οφείλονται στις κακές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι και δεν έχουν δει ακόμα ανατιμήσεις από τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Σε κάθε περίπτωση η τεράστια καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο θα οδηγήσει σε ελλείψεις που προφανώς δεν θα είναι πρόσκαιρες.

Θερμοκήπια με κηπευτικά, υπαίθριες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι ζημιές σε βασικά είδη διατροφής, όπως σιτηρά, όσπρια, σταφύλια, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, καθώς και η μείωση της παραγωγής σε γάλα, τυριά, κρέας, εξαιτίας των ανυπολόγιστων καταστροφών στο ζωικό κεφάλαιο, απορρυθμίζουν ολόκληρη την αγορά τροφίμων.

Οι ελλείψεις προφανώς θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος μέσω εισαγωγών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές του καταναλωτή τοποθετούν τον πήχη από 10% έως 30% υψηλότερα το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Φόρτωση άρθρων...