Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

DBRS: Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα «δείχνει» το εκλογικό αποτέλεσμα

Ομαλή συνέχεια πολιτικής και μια περίοδο σταθερότητας διασφαλίζει το αποτέλεσμα των Εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα, σχολιάζει ο DBRS Morningstar.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει μια ακόμη περίοδο πολιτικής σταθερότητας που θα επιτρέψει στη νέα Κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Η διασφάλιση πλειοψηφίας θα προσφέρει νομοθετική σταθερότητα σε ένα διάστημα που η Ελλάδα εστιάζει στη διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενισχύσει τις προοπτικές της οικονομίας.

Εξάλλου, οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στο σύστημα Υγείας μειώνουν την κοινωνική ανισότητα και θέτουν τις βάσεις για νέες πολιτικές για τη διαχείριση ζητημάτων, όπως η γήρανση του πληθυσμού. 

Ο οίκος σχολιάζει πως για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε και ένα νέο υπουργείο, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αφιερωμένο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού που φαίνεται να είναι ψηλά στην νέα κυβερνητική ατζέντα.

Επίσης, η DBRS κάνει μια ανασκόπηση του εκλογικού αποτελέσματος, με τα αναλυτικά νούμερα της κάλπης και τη διανομή των εδρών με βάση το εκλογικό σύστημα, εξηγώντας πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που διασφαλίζει ομαλή συνέχεια και διευκόλυνση της δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό γίνεται και μια έμμεση αναφορά στο κρίσιμο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, με τον οίκο να επισημαίνει πως μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πιστοληπτική βαθμίδα και αξιολόγηση της Ελλάδας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας διασφαλίζει συνέχεια. Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών επενδύσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα συνεχίσει να βελτιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά η συνδιευθύντρια του τμήματος Global Sovereign Ratings της DBRS, Νικόλα Τζέιμς.

Πάντως, ο σχολιασμός του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών αναφέρεται και στην πολυδιάσπαση της Βουλής με την είσοδο οκτώ κομμάτων στη νέα βουλή και την αξιοσημείωτη αυξημένη παρουσία ακροδεξιών κομμάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά – Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινούνται αγορά και καταναλωτές με τις εμπορικές επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για μια γιορτινή «ανάσα» ρευστότητας. Ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσια...

Φόρτωση άρθρων...