Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Διασταυρώσεις της Εφορίας στις συναλλαγές 8.500.000 φορολογούμενων

Ξετρύπωμα της φοροδιαφυγής και κατασχέσεις εκεί που δεν το περιμένει κανείς θα είναι σε θέση να επιτυγχάνει η Εφορία, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και κυρίως την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το πλάνο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη φετινή χρονιά προβλέπει νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της υπηρεσίας, μεγαλύτερη διείσδυση της φορολογικής συμμόρφωσης και έλεγχο σε... ζωντανή σύνδεση στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή, στόχος της Εφορίας θα είναι η διαρκής διευκόλυνση της συνέπειας των φορολογούμενων και παράλληλα το ασφυκτικό πρέσινγκ προς τους φορολογούμενους για να μην αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους. Μάλιστα, το νέο... δόγμα του κ. Πιτσιλή βασίζεται στη φράση "Θέλουμε να κάνουμε εύκολο το να είσαι συνεπής και δύσκολο να το αποφύγεις".

Αυτοί που θα περάσουν πολύ δύσκολα δεν είναι άλλοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι σε περίπου ενάμιση με δύο μήνες θα πάρουν την πρώτη... κρυάδα από τα εκκαθαριστικά, τα οποία θα αποτυπώσουν το μέγεθος της φορολογικής τους επιβάρυνσης μετά τα χαράτσια που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς. Επιπλέον, δεν πρόκειται να τους αφήσει σε... χλωρό κλαρί μέσω της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, αλλά και την αυτόματη αποστολή των φορολογικών στοιχείων στο myDATA. Στη συνέχεια, χιλιάδες επαγγελματίες ανάλογα με τις δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει κατά την προηγούμενη χρονιά, μπορεί να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να κληθούν για να αποδείξουν πού βρήκαν τα λεφτά, τα οποία για την Εφορία είναι... αγνώστου προελεύσεως!

Μπαράζ ελέγχων

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου, όπως η διασύνδεση POS- ταμειακών, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, το πιλοτικό ψηφιακό πελατολόγιο, η υποχρεωτική αποστολή των παραστατικών σε ηλεκτρονική μορφή στο myData, ο ψηφιακός έλεγχος πινακίδων και πολλές ακόμη λειτουργίες, καθιστούν πλέον την Εφορία, ως το μεγάλο... μπαμπούλα για τους φορολογούμενους.

Μέσα στους προσεχείς μήνες, η ΑΑΔΕ θα είναι πανέτοιμη ώστε να έχει στα αρχεία της με μερικά "κλικ" τα δεδομένα του Κτηματολογίου, τις μεταβολές μετόχων, κεφαλαίου και διοικούντων με Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ θα μπορεί να λαμβάνει στοιχεία από τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες του εξωτερικού. Επιπλέον, αναμένεται φέτος να αποσταλούν σε περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με προσυμπληρωμένα ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Με τη χρήση τελευταίου τύπου τεχνολογικών εφαρμογών και κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προχωρά στην ανάλυση μεγάλου συνόλου δεδομένων για τους φορολογούμενους από διάφορες πηγές, όπως είναι οι τραπεζικές συναλλαγές, οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ανιχνεύεται η συμπεριφορά κάθε φορολογούμενου και κυρίως οι συναλλαγές που κρίνονται ως ύποπτες ή ασυνήθιστες, οι μεταφορές χρημάτων και οι πληρωμές σε μη καταχωρημένους πωλητές. Όμως, εκεί που θα δώσει τα... ρέστα της η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι στον εντοπισμό... ανεξήγητων και ασυνήθιστων αποκλίσεων στα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα είναι εξαιρετικά στοχευμένοι και μάλιστα θα... διαβάζουν τις φορολογικές παραβάσεις αλλά και τις περιπτώσεις απάτης πριν αυτές λάβουν χώρα! Με τα νέα συστήματα θα γίνει ανάλυση στο προφίλ κινδύνου του φορολογούμενου ή της επιχείρησης στη διάπραξη φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Με αυτό το μοτίβο θα καθορίζεται και το πλάνο των ελέγχων της ΑΑΔΕ, ενώ περίοπτη θέση θα έχουν τα "καρφώματα" των πολιτών και κυρίως οι πληροφορίες που θα φτάνουν στην κεντρική υπηρεσία μέσω της εφαρμογής "appodixi". Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενσωματώσει προηγμένα προγράμματα Tεχνητής Nοημοσύνης, ενώ τα... καλύτερα έρχονται μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιτρέψει την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων συστημάτων υποβοήθησης κατά τη δήλωση φόρων.

Βγάζουν… λαγούς οι διασταυρώσεις στοιχείων

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο οι τράπεζες έστειλαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα πλήρη στοιχεία των συναλλαγών όλων των φορολογούμενων, προκειμένου να "τρέξουν" οι διασταυρώσεις και να αποκαλυφθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Το βασικό πεδίο των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου, repos, τόκους από ομολογίες εισηγμένων, μερίσματα, ασφάλιστρα ιδιωτικών εταιρειών, νοσήλια, λογαριασμούς ρεύματος, αερίου, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων αλλά και τραπεζικά δάνεια. Εκτιμάται ότι και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πιαστούν στην "τσιμπίδα" των τεκμηρίων, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η ΑΑΔΕ έχει "εισβάλλει" στα ηλεκτρονικά δεδομένα των περιουσιακών στοιχείων εγκληματικών οργανώσεων, αλλά και της λεγόμενης Greek Mafia, όπου μαζί με την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, αναμένεται να βγάλει πολλούς "λαγούς".

Η παραπάνω διαδικασία αφορά το σύνολο των φορολογούμενων και αναμένεται να υπάρξουν πολλές χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που θα πρέπει να αποδείξουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δαπάνες που δεν δικαιολογούνται. 

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά ότι με τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει μπορεί να επιτύχει φέτος εντυπωσιακή υπέρβαση των δημοσίων εσόδων, καθώς πρέπει να εμφανίσει διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το 2023, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να μοιράσει λεφτά στους πολίτες για να καρπωθεί τα σχετικά πολιτικά οφέλη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...