Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Δημόσιο: Οι αυξήσεις που φέρνει το νέο μισθολόγιο - Πώς αλλάζουν μισθοί και επιδόματα

Οικονομία

Μετά από 14 χρόνια ξεπαγώνουν οι μισθοί στο Δημόσιο καθώς από τις αρχές του 2024 πάνω από 600.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι, μέλη ΔΕΠ θα δουν να αυξάνονται οι αποδοχές τους μετά το «μαχαίρι» των μνημονίων και την κατάργηση των δώρων.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν αυτοί που βρίσκονται στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, ώστε να συγκλίνουν οι κατώτατοι μισθοί στο δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

Μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 780 ευρώ, αυτός είναι υψηλότερος από το εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσίου τομέα, αφού οι ιδιωτικοί υπάλληλοι λαμβάνουν 14 μισθούς ετησίως έναντι 12 μισθών στο Δημόσιο.

Σημειώνεται πως στο δημόσιο τομέα ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.

Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση που εξετάζεται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ο κατώτατος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων να αυξηθεί σημαντικά στα 840 με 846 ευρώ ενώ η μεσοσταθμική αύξηση για τους δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% έως 4,5%.

Το επίδομα θέσης ευθύνης

Αυξήσεις επίσης θα δουν και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες, με το αντίστοιχο επίδομα να αυξάνεται έως 30%.

Παράλληλα αυξήσεις προβλέπονται και στα λεγόμενα «εκτός έδρας» των δημοσίων υπαλλήλων όπως και στα επιδόματα ειδικών συνθηκών των ενστόλων.
Και bonus για εκπλήρωση στόχων

Υπό εξέταση είναι η χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους που θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.

Αύξηση οικογενειακής παροχής

Ταυτόχρονα αυξάνεται και η οικογενειακή παροχή για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει στα 70 ευρώ.
  • Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120
  • Για τρία παιδιά, επίδομα 170 ευρώ.
  • Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ

 

Πηγή: Ημερησία

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 350 φορές μεγαλύτερο φόρο με τα νέα τεκμήρια

Προ (νέας) εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που ήδη ξεκίνησε. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με τα νέα τεκμήρια (ελάχισ...

Φόρτωση άρθρων...