Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Διπλό «δώρο» σε 350.000 συνταξιούχους: Το «ταβάνι» για τις οφειλές προς ΕΦΚΑ και η ρύθμιση σε 60 δόσεις

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει το διπλό μόνιμο «δώρο» σε 350.000 συνταξιούχους που εργάζονται ή οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τις σχετικές διατάξεις, το οποίο παράλληλα ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1152 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγγειλε ότι τελειώνει η ποινή τού 30% σε όλους όσοι εργάζονται και λαμβάνουν σύνταξη, αλλά και το κώλυμα συνταξιοδότησης για εκείνους που οφείλουν εισφορές έως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, αντί των 20.000 ευρώ σήμερα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τις 350.000, αφού κατά τον ΕΦΚΑ:

Σύμφωνα με την «Απογευματινή», οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών (άνω των 20.000 €) ξεπερνούν τις 150.000. Όλοι αυτοί δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη.

Οι αδήλωτοι «ενεργοί» συνταξιούχοι είναι 150.000.

Οι νόμιμα εργαζόμενοι υπολογίζονται κοντά στις 50.000.

Ασφαλιστικά χρέη

Από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει ότι:

Το όριο οφειλής αυξάνεται στα 30.000 ευρώ -κατά δήλωση Γεωργιάδη- για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και 6.000 € για ΟΓΑ.

Μπαίνει φραγή σε αρκετούς οφειλέτες, αφού θα γίνει έλεγχος καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. «Αν διασταυρωθεί», τονίζει στην «Απογευματινή» ο κ. Γεωργιάδης, «ότι δεν πρόκειται για εκ προμελέτης κακοπληρωτή, αλλά για άτομο που βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, θα βγαίνει η σύνταξη».

Τα βήματα

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

α) Αν το ποσό οφειλής είναι μεταξύ 30.000 και 20.000 ευρώ, όλη η σύνταξη θα παρακρατείται.

β) Αν η οφειλή φθάσει τα 20.000 ευρώ, θα ρυθμίζεται σε 60 μηνιαίες δόσεις και η σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη.

Τα στατιστικά στον ΕΦΚΑ δείχνουν ότι σήμερα το 15% των αιτήσεων συνταξιοδότησης απορρίπτεται, λόγω οφειλών άνω των 20.000 € στον ΟΑΕΕ και 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ. Το όριο αυτό δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς -κατά τον κ. Γεωργιάδη- «αν η οφειλή πάει στα 40.000 ή στα 50.000 ευρώ, αυτό δείχνει ότι έχουν καταβληθεί λίγα χρήματα για ασφάλιση…».

Τέλος η ποινή

Έρχεται το τέλος μιας άδικης ποινής σε χιλιάδες συνταξιούχους, που ξεκίνησε με τον νόμο Κατρούγκαλου… Επιβλήθηκε στο 60% της σύνταξης, με το πρόσχημα ότι «οι συνταξιούχοι κόβουν δουλειές από νέους»… Δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ, στα 1.000 ευρώ ο συνταξιούχος που εργαζόταν έπαιρνε στο χέρι μόλις 400 ευρώ!

Με τον νόμο Βρούτση η ΝΔ αποφάσισε να χορηγείται το 70% της σύνταξης. Έτσι, στα 1.000 ευρώ πλέον ο συνταξιούχος έπαιρνε τα 700 ευρώ στο χέρι. Τώρα πλέον τελειώνει το πέναλτι και στη θέση αυτού επιβάλλεται μία ειδική εισφορά, η οποία δεν θα ξεπερνά σε ανώτατο ποσό την εθνική σύνταξη των 413 ευρώ μηνιαίως ή τα 4.956 ευρώ ετησίως. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα σε περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους.

8 στους 10 συνταξιούχους οι οποίοι απασχολούνται θα έχουν -σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ- ουσιαστική αύξηση εισοδήματος από σύνταξη και εργασία.

Η εισφορά που θα καταβάλλουν θα αφορά στις αποδοχές άνω των 5.000 ευρώ.

Η νέα εφαρμογή θα ισχύσει από την 1/1/2024.

Η εισφορά επί του μισθού 10% για το ποσό άνω των 5.000 ευρώ θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στον ΕΦΚΑ.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν κρατήσεις φόρου και ΕΦΚΑ και τα ένσημά τους θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για αύξηση της σύνταξης.

Αν ο συνταξιούχος είναι αυτοαπασχολούμενος, η εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ θα αφορά το εισόδημα το οποίο δηλώνεται στην εφορία, ανεξάρτητα από τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα πληρώνει κάθε μήνα υπέρ ΕΦΚΑ.

Κρατήσεις

Ισχύει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους η καταβολή εισφορών και η αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης. Δηλαδή:

Κατά τον χρόνο απασχόλησης του συνταξιούχου καταβάλλονται, ανάλογα με την αναληφθείσα απασχόληση, εργασία ή ιδιότητα, οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο απασχολούμενος συνταξιούχος υποχρεούται στην καταβολή εισφοράς ασθένειας, ενώ γίνεται και η σχετική παρακράτηση από τη σύνταξή του.

Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι με υγειονομική περίθαλψη εκτός ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλουν διπλή εισφορά συνταξιούχων και απασχολούμενων.

Οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής.

Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς.

Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.

Εξαιρέσεις

Σήμερα, από την καταβολή εισφορών εξαιρούνται:

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι ασκούν απασχόληση που υπάγεται στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ.

Οι ψυχικά ασθενείς του άρθρ. 23 του ν. 4488/2017, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη ως πάσχοντες από παρα-/τετραπληγία.

Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα (ν.1140/1981) ή το επίδομα του άρ. 54 του ΠΔ 169/07.

Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζον έως το 24ο έτος.

Παράδειγμα

Εργαζόμενος συνταξιούχος με αποδοχές 1.000 ευρώ: Επί ΣΥΡΙΖΑ έβαζε στην τσέπη 40% της σύνταξης, δηλαδή 400 ευρώ. Με τον νόμο Βρούτση κρατούσε το 70% του ποσού, δηλαδή 700 ευρώ. Τώρα πλέον η ποινή μηδενίζεται και εισπράττει ολόκληρη τη σύνταξη!

- Επίσης, επί ΣΥΡΙΖΑ η επιπλέον «ποινή» ήταν η επιβολή φόρου 22% σε εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Σήμερα, με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός, ενώ με 10% φορολογείται το ποσό μέχρι τα 10.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: «Απογευματινή»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο και πώς υπολογίζεται

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις θα βρεθεί όποιος εργοδότης δεν καταβάλλει μέχρι την Μ. Τετάρτη το Δώρο Πάσχα. Φέτος μάλιστα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον...

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (...

Πάσχα: «Μάχη» για την τιμή του οβελία – Tσιμπημένη η τιμή λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν έχει ακόμα «ζεσταθεί» η κίνηση στα συνοικιακά κρεοπωλεία με τις παραγγελίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι περιορισμένες. Η τάση είναι Πάσχα στο χωριό και η οικονομική λύση,...

Φόρτωση άρθρων...