Κυριακή
21 Απριλίου 2024

ΕΚΤ: Πληθωρισμό 3,3% «βλέπουν» στην Eυρωζώνη οι πολίτες το επόμενο δωδεκάμηνο

Οι προσδοκίες για κατανάλωση, τιμές ακινήτων και επιτόκια και οι δαπάνες.

Ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό αναμένουν οι πολίτες των χωρών της Ευρωζώνης, όπως αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με αυτήν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τους επόμενους δώδεκα μήνες αυξήθηκαν στο 3,3% από 3,2% προηγουμένως, κάτι που αποτελεί μια ένδειξη της ανησυχίας που κυριαρχεί σε σχέση με τις ανατιμήσεις.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη. Παράλληλα, οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αν και κάπως υψηλότερες για το φτωχότερο 40% του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες (35-54 ετών και 55-70 ετών).

Κατανάλωση και δαπάνες

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος παρέμειναν αμετάβλητες στο 1,2%. Οι εκτιμήσεις για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 6,6% από 6,8% τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν οριακά στο 3,7% από 3,6% τον Δεκέμβριο. Για άλλη μια φορά, οι προσλαμβάνουσες και οι προσδοκίες για τις δαπάνες ακολούθησαν πολύ στενά τις εξελίξεις στις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Αγορά εργασίας και ανάπτυξη

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες ήταν λιγότερο αρνητικές, καθώς διαμορφώθηκαν στο -1,1%, σε σύγκριση με -1,3% τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό ανεργίας για το προηγούμενο 12μηνο μειώθηκαν στο 10,9%, από 11,2% τον Δεκέμβριο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας να είναι ελαφρώς υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,6%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας.

Ωστόσο, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν αύξηση της προσδοκώμενης πιθανότητάς τους να βρουν εργασία τους επόμενους τρεις μήνες, η οποία αυξήθηκε σε 30,5% τον Ιανουάριο του 2024, από 27,6% τον Οκτώβριο του 2023. Οι απασχολούμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε σε 8,0% τον Ιανουάριο, από 9,0% τον Οκτώβριο.

Τιμές ακινήτων και επιτόκια

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 2,2% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον Δεκέμβριο. Τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού αναμένουν κατά 1,0 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο 20% των εισοδημάτων. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 5,1%, από 5,3% τον Δεκέμβριο.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Η εκτιμώμενη πρόσβαση σε δάνεια κατά τους προηγούμενους 12 μήνες υποχώρησε ελαφρώς σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο και η πρόσβαση σε δάνεια αναμενόταν να γίνει ευκολότερη κατά τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των καταναλωτών που ανέφεραν ότι υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση δανείου τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο μετράται σε τριμηνιαία βάση, μειώθηκε σε 16,8% τον Ιανουάριο, από 17,3% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέα πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε...

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τρία τουλάχιστον χρόνια σε ιδιώτη. Το πρόγραμμα διεξάγεται με τη συνδρομή και την επίβλεψη της Δ...

Φόρτωση άρθρων...