Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Ελαιόλαδο: Ρεκόρ στις τιμές του – Οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες

Οικονομία

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελαιόλαδου στις χώρες της Μεσογείου. Ενδεικτικά, η Ισπανία η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, παράγει συνήθως σε κάθε συγκομιδή 1,3 έως 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους ελαιόλαδου, ενώ για την περσινή περίοδο απέδωσε μόλις 666.000 μετρικούς τόνους, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 7,8 ευρώ ανά κιλό στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, μειωμένη από τα 8 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η μείωση των αποθεμάτων του ελαιόλαδου πιθανότητα θα παρατείνει την επισφάλεια στην αγορά και θα οδηγήσει σε ξαφνικές αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες.

Η άνοδος ρεκόρ στις τιμές του ελαιόλαδου οφείλεται κατά βάση στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνει η επικεφαλής κλιματικής πολιτικής στο think tank Green Aliance Έλενα Μπέντε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυξημένες 5,8% σε αξία οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ τρίμηνο του 2024 - Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το α' τρίμηνο του 2024, με την αξία τους να αυξάνεται κατά 5,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, σύμφωνα μ...

Φόρτωση άρθρων...