Ανατροπές στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ φέρνει το επίδομα ενοικίου, το οποίο θα προωθηθεί με τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ήδη υπάρχον επίδομα στέγασης ή θα καταργηθεί ή θα διατηρηθεί με αυστηροποίηση όμως των κριτηρίων.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, σε γενικές γραμμές, δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων (κυρίως παιδιού) αναμένεται να χάσουν το επίδομα λόγω της θέσπισης περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο τη διαφάνεια, τη δικαιότερη κατανομή και την εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα επιστρέψουν πίσω σε περισσότερους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στα περιουσιακά στοιχεία που θα ελέγχονται περιλαμβάνονται η ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.
Ο «κόφτης» για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων, που θεσπίζεται για πρώτη φορά, καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 210.000 ευρώ για την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο είναι τα 2.000 κυβικά.
Αυξήσεις και συγχωνεύσεις κατηγοριών
Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία, οι αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2024, ενώ θα ενοποιηθεί η δεύτερη με την τρίτη κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνιαία επιδόματα θα αυξηθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
- Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί, τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.
- Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.
- Όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ.
Νέο καθεστώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Τη μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα ανέλθει από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί.
Επίσης, δίνεται κίνητρο για την αναζήτηση εργασίας, ώστε να μην πέφτουν οι δικαιούχοι σε «παγίδα φτώχειας», επαναπαυόμενοι στα επιδόματα. Στο εξής, λοιπόν, θα εξαιρείται ένα μέρος του εισοδήματος από μισθωτή απασχόληση από τα κριτήρια ένταξης.
Δηλαδή, δε θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια, ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία, ένα ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Είναι ενδεικτικό ότι οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος μειώθηκαν φέτος από 210.000 στις 190.000, που σημαίνει ότι βρήκαν δουλειές και είχαν αύξηση εισοδήματος.
Επιχειρήσεις: Υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών
Σαφάρι ελέγχων στα νησιά από «κομάντο» της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις