Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Επιστρέφουν «μυαλά» και εργατικά χέρια από το εξωτερικό

Οικονομία

Με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο επαναπατρισμός εργαζομένων, οι οποίοι... απέδρασαν στο εξωτερικό κατά τα χρόνια της κρίσης και τώρα η Ελληνική Πολιτεία τους... καλοπιάνει για να επιστρέψουν πίσω.

Τα πανάκριβα ενοίκια στις χώρες του εξωτερικού, όπου μετανάστευσαν χιλιάδες Έλληνες, αποτελούν έναν από τους λόγους, οι οποίοι αναγκάζουν χιλιάδες νέους και μεσήλικες να επιστρέψουν στη χώρα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Εκτιμάται ότι από τους 600.000 συμπολίτες μας που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, έχουν επιστρέψει κοντά στις 360.000, αλλά ακόμη χρειάζεται αρκετή δουλειά, για να γυρίσει και ο τελευταίος. Στο πλαίσιο αυτό ήταν εξαιρετική η πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου να επισκεφθεί το Λονδίνο μαζί με τους εκπροσώπους 12 μεγάλων επιχειρήσεων, για να ανιχνεύσουν τις πιθανότητες επιστροφής στη χώρα, χιλιάδων νέων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, με πλήρη επιτυχία διεξήχθη η πρώτη εκδήλωση προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων "Rebrain Greece Strategy: Connecting talents with leading enterprises", η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο. Ήταν η πρώτη εκδήλωση προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων "Rebrain Greece Strategy: Connecting talents with leading enterprises" που διοργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τις εταιρείες AAnG Holdings Group, Alpha Bank, Archirodon, CENERGY HOLDINGS- ELVALHALCOR (όμιλος Vilohalco), DEMO Pharmaceutical, EY Greece, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HELLENiQ ENERGY, LAMDA Development, OTE και ΔΕΗ. Για να πάνε αυτά τα ηχηρά ονόματα στο εξωτερικό προκειμένου να... ψωνίσουν "μυαλά", αποτυπώνει την... απόγνωση που υπάρχει, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Το παρήγορο είναι ότι η προσέλευση των υποψήφιων εργαζομένων ξεπέρασε τον αριθμό των 600, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την επιστροφή τους στην ελληνική αγορά εργασίας.  Επιπλέον, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, η μαζικότητα της εκδήλωσης κατέδειξε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, το αίτημα των Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού και ειδικά των νέων, αλλά και των επιχειρήσεων, για τη εντατικοποίηση της λειτουργίας και εφαρμογής του «Μηχανισμού Διασύνδεσης Ταλέντων Rebrain Greece» και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε συντονισμένη συνέργεια μεταξύ της Πολιτείας, εν προκειμένω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και του επιχειρηματικού κόσμου για στοχευμένη προσέλκυση Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό. Αυτό, μάλιστα, σημειώθηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Μέσα από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν αναδείχθηκαν οι ελλείψεις ταλέντων στις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας για σύγχρονες δεξιότητες που προσδίδουν εξωστρέφεια, καινοτομία αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μετά την ολοκλήρωση των εταιρικών παρουσιάσεων, ακολούθησαν οι συνεντεύξεις των ενδιαφερόμενων από τους επικεφαλής των μονάδων Ανθρώπινου Δυναμικού των ανωτέρω εταιρειών, οι οποίοι και διαπίστωσαν τον υψηλό δείκτη προσόντων που διαθέτουν οι Έλληνες που σταδιοδρομούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το λόγο αυτό πολλές κρίθηκαν επιτυχείς και αναμένεται να οδηγήσουν στη κάλυψη της πλειοψηφίας των ανοικτών θέσεων εργασίας που είχαν στην αναρτηθεί στην πλατφόρμα "Rebrain Greece". Σημειώνεται δε ότι το ενδιαφέρον που εκφράστηκε μέσω της πλατφόρμας από τους Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε σε 1.500 εγγραφές.

Η βελτίωση της κατάστασης στην οικονομία και η ενίσχυση των προοπτικών του ελληνικού success story, ωθούν περισσότερους... ξενιτεμένους να επιστρέψουν. Όπως διαπιστώνουν πολλοί, οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε όλες τις χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας και της πανάκριβης στέγης, μιας και η συντριπτική πλειονότητα όσων παραμένουν στο εξωτερικό δεν έχουν κάποιο δικό τους σπίτι για να γλιτώσουν τα έξοδα του ενοικίου. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και το ελληνικό success story προσφέρει συνεχώς νέες συγκινήσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...