Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Eurostat: Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 9,2% η Ευρωζώνη

Οικονομία

Την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο τέλος του 2022 επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, αν και οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από τέσσερις φορές τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,6% τον Δεκέμβριο, από 8,8% το Νοέμβριο.

Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο 2022, στο 9,2%, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, από 11,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,6% από το 8,8%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (5,5%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και τη Γαλλία (6,7%).

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,0%), τη Λετονία (20,7%) και τη Λιθουανία (20,0%).

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε τρία.

Τον Δεκέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,88 ποσοστιαίες μονάδες, μ.ο.), ακολουθούμενη από την ενέργεια (+2,79 μ.ο.), τις υπηρεσίες (+1,83 μ.ο.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,70 ποσοστιαίες μονάδες).

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κλειστές για 4 ημέρες οι τράπεζες - Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες και συναλλαγές

Αναστάτωση φέρνει στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές το Πάσχα των Καθολικών καθώς οι τράπεζες θα κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες στο τέλος Μαρτίου. Ιδιαίτερα προσεκτικ...

ΑΑΔΕ: Έστειλε χιλιάδες e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

E-mails σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. «Μπαίνουμε ...

Φόρτωση άρθρων...