Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Eurostat: Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 9,2% η Ευρωζώνη

Οικονομία

Την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο τέλος του 2022 επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, αν και οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από τέσσερις φορές τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,6% τον Δεκέμβριο, από 8,8% το Νοέμβριο.

Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο 2022, στο 9,2%, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 5%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, από 11,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,6% από το 8,8%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (5,5%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και τη Γαλλία (6,7%).

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,0%), τη Λετονία (20,7%) και τη Λιθουανία (20,0%).

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι δύο κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε τρία.

Τον Δεκέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,88 ποσοστιαίες μονάδες, μ.ο.), ακολουθούμενη από την ενέργεια (+2,79 μ.ο.), τις υπηρεσίες (+1,83 μ.ο.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,70 ποσοστιαίες μονάδες).

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φθηνή στέγη: Σε δύο άξονες το σχέδιο της κυβέρνησης για να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων

Να δώσει μια αποτελεσματική λύση στο ζήτημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες νέους και νέες που αναζητούν φθηνή στέγη, επιθυμεί η κυβέρνηση η οποία φαίνεται να προχωρά σε στοχευμένες κινήσε...

Βουλή: Κατατέθηκε «πολυ-νομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών – Τι περιλαμβάνει

Κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για ...

Φόρτωση άρθρων...