Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Financial Times: Η «μεγαλύτερη στροφή» της Ελλάδας – Από τα «σκουπίδια» στην επενδυτική βαθμίδα

Οικονομία

Οι Financial Times σε νέο τους άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα «αλλάζει σελίδα» και πλέον καταγράφει ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο κατώφλι ανάκτησης, της επενδυτικής της βαθμίδας.

Συγκεκριμένα, οι ft.com αναφέρουν πως ο οίκος S&P άλλαξε πρόσφατα την προοπτική του για τη χώρα από σταθερή σε θετική. Επίσης, πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αναμένουν ότι η αναβάθμιση θα γίνει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα.

Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει προβάδισμα πέντε έως έξι μονάδων στις δημοσκοπήσεις μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αναμένεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών, με τους Έλληνες να επιστρέφουν για δεύτερο γύρο τον Ιούλιο.

Έτσι, μετά από χρόνια ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, η ανάπτυξη στην Ελλάδα πλέον εκτοξεύεται. Η οικονομία πραγματοποίησε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις μετά τον κορονοϊό, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% πέρυσι.

Τα στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,1 τοις εκατό το 2022. Το ποσό των δανείων που είναι πλέον μη εξυπηρετούμενα στους ισολογισμούς των τραπεζών μειώθηκε από περισσότερο από 50% το 2016 σε κλείσιμο στο 7%.

Οικονομολόγοι σε οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs λοιπόν, αναμένουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις φέτος και το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υποβολής - Πόσοι θα πληρώσουν, πόσοι θα έχουν επιστροφή

Σε ό,τι αφορά την μέχρι στιγμής πορεία των φορολογικών δηλώσεων, εκείνο που προκύπτει είναι ότι σχεδόν επτά στους δέκα (68,57%) δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και αυτό διότι είτε τ...

Μειώνονται σταδιακά τα όρια απόκλισης στις δηλώσεις ΦΠΑ και καταργούνται πλήρως από 01.01.2025

Σε σταδιακή μείωση και τελικό μηδενισμό των ορίων ανεκτών αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA προχωρά το...

Φόρτωση άρθρων...