Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Γιατί η Standard & Poor's μας αναβάθμισε με το... παραπάνω

Ούτε η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν περίμεναν τα τόσο θερμά λόγια της Standard & Poor's στην έκθεση αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ("παραπάνω από θετική η έκθεση"), αποτυπώνει την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εξέλιξη. Η βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές είναι ο νέος... σταθμός για το αξιόχρεο της Ελληνικής οικονομίας και με τη... φόρα που έχουμε πάρει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα ανέβουμε στην κατηγορία Α. Αν δεν αλλάξουν φυσικά οι συνθήκες και δεν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα! Μέχρι στιγμής δύο αναγνωρισμένοι οίκοι, ο Καναδικός DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και ο Αμερικανικός S&P την περασμένη Παρασκευή, μας δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε σε εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, μέσα στο προσεχές διάστημα, αν και οι Αμερικανικοί επενδυτικοί όμιλοι θα περιμένουν την αναβάθμιση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου και θα είναι ακόμη πιο σίγουροι με την αναβάθμιση που κατά πάσα πιθανότητα θα μας δώσει η Moody's το νέο έτος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μετά την τραυματική εμπειρία της κρίσης χρέους, η Ελλάδα έχει μπει στον ίσιο δρόμο και καταγράφει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της χώρας. Μάλιστα, αναμένει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμη περισσότερες οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τους Ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Κρατάει δε μια... πισινή σε σχέση με το πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας ότι οι πιέσεις πιθανόν να περιπλέξουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους στα τελευταία έτη του ορίζοντα των προβλέψεων και πέραν αυτού.

Για φέτος, η S&P αναμένει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, ενώ η κυβέρνηση από το αρχικό 0,7% του ΑΕΠ έχει αναθεωρήσει στο 1,1%. Αν και είναι... ολίγον ριψοκίνδυνο, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η S&P περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2024-2026, υπογραμμίζοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η S&P δικαιολογεί την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου ως αποτέλεσμα της θετικής δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας, η οποία υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, αλλά και στην καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, που επέτρεψε τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης και τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Ο οίκος αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% για το 2023, ενώ σημειώνει ότι σε πραγματικούς όρους, η Ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά 26%, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Σημείο αναφοράς για την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια και δια χειρός S&P, είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο, θα μειωθεί φέτος στο 146% του ΑΕΠ από 189% του ΑΕΠ το 2020, λόγω της βαθιάς ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, ενώ το 2026 θα υποχωρήσει στο 139%. Ο Αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι το χρέος παραμένει ψηλά, αλλά το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά σε σχέση με όλα τα κράτη που αξιολογεί. Η μέση σταθμισμένη ωρίμανση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 19,7 έτη στο τέλος Ιουνίου και σήμερα, οι πληρωμές τόκων αντιστοιχούν μόλις στο 5,7% των εκτιμώμενων εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, η S&P επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στους μεταβαλλόμενους ανέμους της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κίνδυνοι από μια ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει τους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως τον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ καταλυτικός παράγοντας θεωρείται η ενέργεια, καθώς μια πιθανή εκτόξευση των τιμών, μπορεί να ανατρέψει τους δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς στόχους. Πάντως, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κοντά στο 2%, αν και κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο (λέμε εμείς...) με ανοικτό το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, που δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα έχει...

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η S&P για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία εξυγίανσης είναι ραγδαία, ενώ ήδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πουλάει τα ποσοστά μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Θεωρεί δε ότι τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο λόγω της θεαματικά βελτιωμένης θέσης του, θα μπορεί να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά με περισσότερα κεφάλαια, αυξάνοντας τη στήριξη στην οικονομία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η ακτινογραφία της ΑΑΔΕ για τα εισοδήματα – Η ακρίβεια «γονατίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά

Αυξημένα ήταν τα εισοδήματα των Ελλήνων το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Παρόλα αυτά, αυτοί που συνεχίζουν να ...

Φόρτωση άρθρων...