Τετάρτη
13 Αυγούστου 2025

Goldman Sachs: Η Ελλάδα στην κορυφή των αναδυόμενων αγορών

Οικονομία

Στην κορυφή των επιλογών της για τις αναδυόμενες αγορές τοποθετεί την Ελλάδα η Goldman Sachs, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε «Υπεραπόδοση» (Overweight) και ανεβάζοντας τον στόχο στις 2.100 μονάδες. Η επενδυτική τράπεζα «βλέπει» περιθώριο απόδοσης της τάξεως του 14% σε δολαριακή βάση για τους επόμενους 12 μήνες, κατατάσσοντας την ελληνική αγορά στην κορυφή της στρατηγικής της έκθεσης «EM Weekly Kickstart».

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά έχει ήδη καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο +32% από τις αρχές του 2025 σε όρους δολαρίου – επίδοση που ξεπερνά κάθε άλλη χώρα στον δείκτη MSCI Emerging Markets.

Για το ίδιο διάστημα, ο MSCI EM παραμένει σχεδόν στάσιμος, με μεταβολή -0,2%, κάτι που ενισχύει την άποψη της Goldman ότι η Ελλάδα προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό επιδόσεων, θεμελιωδών και αποτιμήσεων.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα αυξηθούν κατά 5% το 2025 και κατά 6% το 2026, ενώ η μερισματική απόδοση ξεπερνά το 5,5%. Παράλληλα, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount έναντι των περισσότερων αναδυόμενων αγορών, με χαμηλότερο forward P/E. Σε σύγκριση, ο MSCI EM αναμένεται να εμφανίσει EPS growth 11% και για τις δύο χρονιές, αλλά με σαφώς μικρότερη αναμενόμενη συνολική απόδοση.

Στην κατηγορία CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), η Ελλάδα αναδεικνύεται ως το πιο υποσχόμενο asset, με τη Goldman να αυξάνει τη στάθμισή της στο πλαίσιο μιας πιο κυκλικής στρατηγικής κατανομής κεφαλαίων. Η αναμενόμενη συνολική απόδοση για την Ελλάδα διαμορφώνεται στο +13%, υπερδιπλάσια σε σχέση με χώρες όπως η Πολωνία, για την οποία προβλέπεται μόλις +3%.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον τραπεζικό κλάδο, όπου οι ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις ουγγρικές, ξεχωρίζουν για το ισχυρό προφίλ αποτίμησης και αποδοτικότητας. Η Goldman Sachs τονίζει ότι, παρά τις σημαντικές αποδόσεις που έχουν ήδη καταγράψει, οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν ελκυστικές λόγω της χαμηλής τους αποτίμησης (P/B) σε σχέση με το υψηλό ROE που παρουσιάζουν.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον με την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων από τη Fed ενισχύει τη διάθεση των επενδυτών για κυκλικούς και χρηματοοικονομικούς τίτλους στις αναδυόμενες – με τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται σε εξαιρετική θέση να επωφεληθούν.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη – Κέρδη στις ευρωαγορές

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά ...

Φόρτωση άρθρων...