Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Κρύο-ζεστό στις αγορές και δελτίο... καλών ειδήσεων από Gazprom, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, COSMOTE και Wind

Ο εφιάλτης των πυρκαγιών ξαναξύπνησε και το υπόλοιπο του καλοκαιριού αναμένεται πολύ... καυτό. Το ίδιο καυτές είναι και οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου, της ενέργειας, της παγκόσμιας οικονομίας, του κορωνοϊού και γενικώς, βάλτε ό,τι θέλετε στο... μενού. Μέσα θα πέσετε!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Gazprom, σύμφωνα με το Reuters, θα αποκαταστήσει την ομαλή ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία από αύριο, εκτός και αν αλλάξει γνώμη ο Πούτιν, ο οποίος "φτιάχνεται" από το συναρπαστικό Stratego που παίζεται εδώ και μήνες, θεωρώντας ότι ο ίδιος είναι ο σκύλος και η Ευρώπη η γάτα. 

Ασκήσεις και σπάσιμο νεύρων από τη μία από τους Ρώσους, έτοιμη για όλα, δηλώνει από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν κλείσει η στρόφιγγα της ροής φυσικού αερίου. Η είδηση του Reuters περί αποκατάστασης της ομαλής τροφοδοσίας οδήγησε σε μικρή πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι θα κλείσει για συντήρηση ο Nord Stream 1, έχει "απογειωθεί" κατά περίπου 110%!

Το παιχνίδι που παίζεται είναι για πολύ γερά νεύρα και είναι σίγουρο ότι θα γίνει πιο... συναρπαστικό από τον προσεχή χειμώνα. 
Θα είναι ένα παίγνιο ισχύος. Θα κερδίσει ο Πούτιν αφήνοντας στο κρύο την Ευρώπη ή η Ευρώπη θα στείλει στην Μόσχα τα πρώτα μηνύματα αξιοσημείωτης απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέσα στον προσεχή χειμώνα; 

Ουδείς μπορεί να δώσει απαντήσεις επ΄ αυτού, καθώς οι "παίκτες" φαίνεται ότι κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους και το έχουν ρίξει στις... μπλόφες. Κάποια στιγμή όμως, θα αποκαλυφθεί η πραγματικότητα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και θα κάνουμε το... ταμείο μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει εθελοντική μείωση της χρήσης αερίου κατά 15%, με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν οι χώρες, ανάλογα με τις ανάγκες τους. 

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και η υψηλή τιμή του πετρελαίου, που επηρεάζει τα μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας και τροφοδοτεί συνεχώς τις πληθωριστικές τάσεις. Τουλάχιστον, χθες η τιμή του "μούρου χρυσού" υποχώρησε και πάλι, διατηρώντας ωστόσο, τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιήσει για μεγάλη ζημιά στην Κεντρική Ευρώπη, αν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου, η οποία θα λειτουργήσει ως ντόμινο για τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, την ανάπτυξη, τα επιτόκια, το δημόσιο, αλλά και το ιδιωτικό χρέος. Να προσθέσουμε και την έκθεση της ING, η οποία μετά από 10 χρόνια, πιθανολογεί μια κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, βάζοντας στο κάδρο τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα. Αν δεν το έχετε καταλάβει "είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε...",, σύμφωνα με την ατάκα του αείμνηστου Ντίνου Ηλιόπουλου!

Αφήνοντας μια πιο... γλυκιά γεύση, στην περίπτωση που είναι πολύ... πικρό το στόμα, να επισημάνουμε τις χθεσινές  θετικές συνεδριάσεις στα χρηματιστήρια, ιδίως στα ευρωπαϊκά, τα οποία έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, ενώ ακολούθησε και η Wall Street. Άντε να δούμε, τι θα δούμε σήμερα. Α, μην το ξεχάσουμε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως τη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας τώρα, για να μην επιστρέψουμε σε lockddown τον χειμώνα, καθώς ο κορωνοϊός έχει... φουντώσει για α καλά!. Συνεχίστε ό,τι κάνετε...  .

Η Ελλάδα αντέχει και θωρακίζεται ενεργειακά

Η Ελλάδα έχει τουριστικό ρεύμα, η ανάπτυξη συντηρείται, ο τζίρος των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης είναι τριπλάσιος και τετραπλάσιος από πέρυσι, οι επενδύσεις τρέχουν, ο προϋπολογισμός πάει... κανόνι.

Η χώρα μας δεν είναι στα πρόθυρα διάλυσης όπως με τα μνημόνια, προφανώς και είναι σε καλύτερη μοίρα, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά, το περιβάλλον είναι εχθρικό και ανά πάσα στιγμή, η φωτιά μπορεί να φουντώσει, όπως στο Ντράφι και να πάνε όλα... στράφι. 

Για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ενώ ο οίκος Fitch, μας έστειλε το μήνυμα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, οι Ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να βγουν στις αγορές. Άλλο... καπέλο και αυτό, σε μια στιγμή που μαδάμε τη... μαργαρίτα, σχετικά με την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Τα πράγματα δείχνουν ότι είμαστε κοντά στη βρύση, αλλά, μπορεί η βρύση να στερέψει ξαφνικά...

Από κει και πέρα, λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να έχουμε όσο γίνεται ταχύτερη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, έως το τέλος του έτους, το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι "πράσινο". 

Η στρατηγική της ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι επιβεβλημένη. Έως τo 2030 θα έχουμε φτάσει στο 70%, αλλά μέχρι τότε, δεν ξέρουμε πόσο... τούμπα μπορεί να γυρίσει ο κόσμος ή πόσο χαμηλά είναι τα σύννεφα για να... πέσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος που καλούμαστε να βαδίσουμε είναι συγκεκριμένος.

Το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει αυξημένο "μπούκωμα" σε ΑΠΕ, καθώς φέτος έχουμε γλιτώσει καμιά 500 μύρια, λόγω της αύξησης της παραγωγής "πράσινου" ρεύματος. Αμετάθετος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η Πράσινη Μετάβαση, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί ο οικονομικός πόλεμος, τον οποίο έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ελλάδα. 

Ενθαρρυντικό σημάδι ότι έχουν τετραπλασιαστεί οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη χώρα μας, κατά τα τελευταία 3 χρόνια, οδηγώντας σε ραγδαία αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για τους καταναλωτές. Επιπλέον, δρομολογούνται έργα, ισχύος 3.800 μεγαβάτ έως το 2024, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην κατάκτηση ενός πλούσιου «πράσινου» ενεργειακού μείγματος.

ΔΕΗ: Κανονικά ο εφοδιασμός των λιγνιτικών μονάδων

Μπορεί να θέλουμε να πάμε ταχύτερα στην "πράσινη εποχή", αλλά η συγκυρία απαιτεί πλήρη ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων "όπλων" και εργαλείων, έστω και αν αυτά είναι... ανορθόδοξα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως το σχέδιο για να μην υπάρξει "κοιλιά" στην παραγωγή λιγνίτη, ενώ χθες η ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εφοδιασμό του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μελίτης, μετά την κήρυξη ως έκπτωτης της εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα δύο μεγαλύτερα ορυχεία στην περιοχή, τα οποία στο παρελθόν τροφοδοτούσαν με λιγνίτη την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ.

Τώρα, για όλους αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι να έχουν ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά τους, να ρωτάνε σοβαρούς και υπεύθυνους ανθρώπους και να αγνοούν, όλα αυτούς τους πολιτικούς τυχοδιώκτες που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η δύναμη της "αλήθειας" βρίσκεται στη συνεχή επίκληση του μεγαλύτερου ψέματος!

Η ExxonMobil συμπράττει με τα ΕΛΠΕ

Γενικώς στη χώρα μας γίνονται... πραγματάκια στο ενεργειακό πεδίο και αν μη τι άλλο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, όσα συμβαίνουν κάτω από τα... πόδια μας, στο σκέλος της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Χθες, έγινε γνωστό ότι πέρασε στα χέρια του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των συμβάσεων μίσθωσης που κατείχε η Γαλλική Total για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δυτικά της Κρήτης. 

Όπως ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχουν άμεση σχέση με το... άθλημα, η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V αναλαμβάνει το 75% του ποσοστού της ΤotalEnergies (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης. Το υπόλοιπο 25% από το 40%, περνάει σε θυγατρικές των ΕΛΠΕ. Έτσι, το νέο σχήμα έχει 70% ExxonMobil και 30% ΕΛΠΕ. Excellent!

Η Πειραιώς εξαγοράζει και η Alpha πουλάει

Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξαγορά της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ ("Iolcus"). Τι σημαίνει αυτό; Με την εξαγορά της Iolcus, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών του Ομίλου Πειραιώς θα ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank ολοκλήρωσε την πώληση του 100% της θυγατρικής της, στην Αλβανία, στην ΟΤΡ Bank. Τοι deal θεωρείται άκρως επιτυχημένο, καθώς η τράπεζα πουλήθηκε αρκετά πάνω από τη λογιστική της αξία και έτσι αντί για εκτιμώμενο τίμημα στα 30 εκατ. ευρώ, τελικώς, η Alpha Bank θα βάλει στα ταμεία της 55 εκατ. ευρώ. 

Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν στις αγορές πρώτης γραμμής, δηλαδή σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο. Επιπλέον, από το deal με το ΟΤΡ Group, αναμένεται να προκύψουν σημαντικές συνέργειες στο μέλλον, προς όφελος και των δύο ομίλων. Αυτά είναι deals!

H COSMOTE... καλπάζει

Το 70% της χώρας έχει καλύψει με 5G η COSMOTE και πάει για 80% στο τέλος του έτους και 90% στο τέλος του 2023. Επιπλέον, ξεκινά η λειτουργία του δικτύου 5G Stand Alone στα τέλη της επόμενης χρονιάς

Tο 5G Stand Alone είναι αυτόνομο δίκτυο με νέα αρχιτεκτονική. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης και τις νέες περιοχές που εντάχθηκαν στο δίκτυο 5ης γενιάς. Αυτές είναι οι εξής: Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, Ρέθυμνο, Χανιά, Χαλκιδική, Λαμία, Καμένα Βούρλα, Λήμνος, Παξοί, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα μπουν και νέες περιοχές από την Πελοπόννησο, καθώς και η Σάμος με την Ικαρία.

Τις τεράστιες δυνατότητες και ταχύτητες του COSMOTE 5G μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες στην Ελλάδα από 51 χώρες. 
Παράλληλα, η COSMOTE, ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα που προχώρησε σε συμφωνίες με ξένα δίκτυα για 5G Roaming, φροντίζει οι συνδρομητές της να έχουν πρόσβαση στην εμπειρία 5G και στο εξωτερικό μέσω 5G Roaming. 

Ήδη, έχει εξασφαλίσει για τους συνδρομητές της συμφωνίες για 5G περιαγωγή με δίκτυα από 48 χώρες σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, με τεχνολογίες αιχμής, όπως το 5G και το Fiber to the Home, το COSMOTE GIGASPEED NETWORK ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, ανοίγοντας απεριόριστες δυνατότητες και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. 

Έχοντας δεσμευτεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα. 
Με επενδύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία και με νέο επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, έως το 2027, ο Όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit.

H Wind μπαίνει πιο δυναμικά στον ανταγωνισμό ως Nova

Η Nova και η Wind Ελλάς, μέλη της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποφάσισαν να δώσουν το όνομα Nova στην νέα εταιρική οντότητα που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

H συγχώνευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και με την ολοκλήρωση της, η νέα εταιρική οντότητα, υπό το όνομα Nova, θα αποτελέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, καθώς και ηγετική δύναμη στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. 

Η νέα εποχή για τη Νova θα κορυφωθεί μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,3 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Το επενδυτικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (Fiber to the Home) και την πανελλαδική κάλυψη του δικτύου 5G. 

Η “Nova” συνδυάζοντας την εμπειρία και τη γνώση της αγοράς των δύο εταιρειών, με την τεχνογνωσία της United Group και με απόλυτα πελατοκεντρική φιλοσοφία, θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα. 

Ο ανταγωνισμός αναμένεται να γίνει πιο... άγριος και αυτό είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και του καταναλωτή.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ακρίβεια: Ανοδος 67% σε έναν χρόνο στις τιμές για το λάδι – Αυξήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας

Νέα άνοδος καταγράφηκε στην τιμή του ελαιόλαδου, καθώς και και άλλων βασικών προϊόντων, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση από 2,9% τον Φεβρουάρι...

Φόρτωση άρθρων...