Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Ο δημοσιονομικός χώρος θα καθορίσει τα πρόσθετα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση και τους δικαιούχους

Μία σειρά από νέα μέτρα στήριξης των πολιτών έχει στο συρτάρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Οικονομία

Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο θα καθορίσει τα πρόσθετα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας.

Με «όπλα» την ισχυρή ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις που συνεχώς σημειώνουν ρεκόρ στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στον Economist μαζί με τα «Νέα» Σαββατοκύριακο εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Το 2019 οι πολίτες μας ζήτησαν να αλλάξουμε τη χώρα και πλέον η νέα, θετική της εικόνα είναι ορατή παντού. Το 2023 θα είναι αφετηρία για να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά, στοχεύοντας ακόμη πιο ψηλά. Με σιγουριά, συνέπεια και συνέχεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και η πτωτική τάση στην τιμή του φυσικού αερίου οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην εκτίμηση πως είναι εφικτό το Φεβρουάριο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο τραπέζι είναι μία σειρά από νέα μέτρα στήριξης, όπως:

  • η καταβολή έκτακτου επιδόματος το Πάσχα για 1,7 εκ ευάλωτους δικαιούχους,
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%.
  • Επιπλέον, το Μάρτιο ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την επιδότηση στεγαστικών δανείων νέων.

Παρεμβάσεις λόγω «προσωπικής διαφοράς»

Στο «τραπέζι» μπαίνει επίσης η καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε: 

  • 150 χιλιάδες συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά που δεν ωφελήθηκαν από το «πλέγμα» των πρόσφατων κυβερνητικών παρεμβάσεων
  • και σε εκείνους με μικρότερη προσωπική διαφορά που έλαβαν πενιχρές αυξήσεις.

«Θα το εξετάσουμε. Προφανώς προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που δεν έχουν πάρει τίποτα. Θα δούμε τον δημοσιονομικό χώρο, θα δούμε τον τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζιδάκης.

Με προσεκτικές κινήσεις αναμένεται να «ανοίξει το παράθυρο» των πρόσθετων ενισχύσεων για τους πολίτες.

Για το πακέτο των νέων μέτρων στήριξης αναζητείται ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να καθοριστεί και η περίμετρος των δικαιούχων. 

«Εκτιμούμε ότι επιπλέον (δημοσιονομικός) χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ως εξέλιξη που προοιωνίζεται λήψη νέων μέτρων μετά και την αποσαφήνιση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά και την πορεία των τιμών ενέργειας.

Στη «ζυγαριά» οι νέες ενισχύσεις

Τέλος Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αφού μπουν στην «ζυγαριά» η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων που δίνει «ανάσα» 400 εκατομμυρίων ευρώ και η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, αποδεσμεύοντας μέρος των 600 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος.

Περισσότερο «Market Pass»

Με τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής να «τρέχει» τον Δεκέμβριο με 15,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και οι τιμές να «καλπάζουν» σε γαλακτοκομικά, κρέατα και ελαιόλαδο, φέρνει πιο κοντά το σενάριο ενίσχυσης του «market pass» αλλά και τρίμηνης επέκτασής του έως τον Οκτώβριο.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Πότε θα πληρωθεί στους εργαζόμενους

Κάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που εργάστηκε από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου δικαιούται δώρο Πάσχα, δηλαδή μισό...

Φόρτωση άρθρων...