Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Ο οίκος αξιολόγησης Scope διατήρησε το BB+ για την Ελλάδα - Αναβάθμισε σε θετικό το outlook

Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook), σε θετικές από ουδέτερες, για την Ελλάδα προχώρησε o γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope.

Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σε ΒΒ+ την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο Scope επικαλείται την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία αντανακλά τις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στη στήριξη των ευάλωτων κρατών – μελών της ευρωζώνης από παρεμβάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό αντικατοπτρίζει, από το 2020, καινοτομίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με το πρόγραμμα αγορών ομόλογων και χαλάρωση των κανόνων που το συνόδευαν, προκειμένου να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα παρόλο που ο δανειστής δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα. Η στήριξη από το Ευρωσύστημα ενισχύθηκε περαιτέρω το τρέχον έτος.

Παράλληλα, επικαλείται την ισχυρότερη από την αναμενόμενη τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους, με βάση τον υψηλό πληθωρισμό, την πραγματική οικονομική ανάπτυξη πάνω από το δυναμικό, το χαμηλό μέσο κόστος επιτοκίων του χαρτοφυλακίου χρέους που επικρατεί και την προσδοκία πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων έως το έτος 2023.

Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν ουσιαστικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ουσιαστικά ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Τι προβλέπει η τροπολογία για τις εκκρεμείς επικουρικές που κατατίθεται στη Βουλή

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων...

Φόρτωση άρθρων...