Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι πατέντες και τα κόλπα με τους μπατίρηδες «αυτοφωράκηδες» της Εφορίας και του ΕΦΚΑ

Οικονομία

Με κλασσικές νεοελληνικές... πατέντες χιλιάδες ΑΦΜ εξαπατούν τόσο την Εφορία όσο και τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιτήδειοι να αποκομίζουν σημαντικά ποσά, αφήνοντας όμως τεράστια χρέη, τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν.

Η πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών είναι αποκαλυπτική για τους τρόπους που χρησιμοποιούν όσοι εκ των προτέρων είναι αποφασισμένοι να κάνουν την... αρπαχτή τους και να αφήσουν πίσω τους... συντρίμμια! Η ίδρυση επιχείρησης και η πρακτική δημιουργίας χρεών, αφορούν ταυτόχρονα την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Οι απατεώνες δημιουργούν χρέη από επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό τζίρο και ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, η οποία εγκαίρως έχει μεταβιβαστεί σε άλλες πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Μια άλλη μέθοδος αφορά τη δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία αλλά με "αχυρανθρώπους", που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζοντας πολλά υποκαταστήματα και ασφαλίζοντας προσωπικό άλλων επιχειρήσεων, οι οποίες στο τέλος πτωχεύουν!

Ένας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους απάτης από οφειλέτες της Εφορίας και του ΕΦΚΑ είναι η δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή διευθύνοντες συμβούλους, οι οποίοι δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορούν να ληφθούν εις βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι υπερήλικες οι οποίοι συνήθως είναι γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία καθώς και... 18άρηδες, ενώ μεγάλη "μπίζνα" αποτελεί η τοποθέτηση οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι δηλώνουν ως κατοικία της έδρα της επιχείρησης! Στους "αχυρανθρώπους" που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν τα "φέσια" προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, περιλαμβάνονται κάτοικοι του εξωτερικού που δεν έχουν περιουσία στην Ελλάδα, ακόμη και υπάλληλοι της επιχείρησης, οι οποίοι γίνονται διευθυντές, ενώ είναι απόφοιτοι Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου και σε καμία περίπτωση, δεν δικαιολογείται η ανάληψη θέσης ευθύνης από αυτούς!

Μια άλλη πατέντα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε τις οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, ενώ στη νέα επιχείρηση ασφαλίζει το προσωπικό της παλιάς. "Κερασάκι στην τούρτα" με τις μεθόδους απάτης από τους επιτήδειους, αποτελεί η πρακτική δημιουργίας μεγάλων οφειλών από εταιρείες φύλαξης ή καθαρισμού, οι οποίες αναλαμβάνουν έργα ως υπεργολάβοι και στη συνέχεια, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων, οι οποίοι όμως, αποτελούν εργαζομένους της πραγματικής εταιρείας και όχι της εταιρείας-"μαϊμού"!

Οι μέθοδοι εξαπάτησης από τους επιτήδειους αποτελούν κορυφαίο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Από τη μία, το Δημόσιο εμφανίζεται να εξαπατάται συστηματικά και από την άλλη πλευρά, στερούνται από την κοινωνία πόροι, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας και θα μπορούσαν να διατεθούν για την αύξηση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά και για ενίσχυση των κονδυλίων για υγεία, παιδεία, άμυνα, αστυνόμευση, δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Κύμα διασταυρώσεων σε 120.000 ΑΦΜ για κρυφά εισοδήματα και ακίνητα - Τα νέα όπλα για ελέγχους

Με «πολιορκητικούς κριούς» δύο νέες μονάδες, την Ειδική Υπηρεσία Μαζικών Ψηφιακών Διασταυρώσεων και το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων και Ερευνών, συνε...

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (...

Φορολογικές δηλώσεις: «Αυτόματες» υποβολές από 2 Ιουλίου για όσους δεν τροποποιήσουν τις προσυμπληρωμένες

«Αυτόματα» θα υποβάλλονται οι δηλώσεις από την ίδια την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις 2 Ιουλίου σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν προβούν σε κάποια τροποποίηση τους...

Φόρτωση άρθρων...