Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι τέσσερις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία

Οικονομία

Tο υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να παρέμβει σε τέσσερις άξονες, στα φαινόμενα κερδοσκοπίας για να πέσουν ή έστω να συγκρατηθούν οι τιμές, με τον κόσμο πάντως να κάνει λόγο για ημίμετρα. Μάχη με την ακρίβεια δίνουν στα ράφια οι καταναλωτές.

Ένα 24ωρο μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέσσερις παρεμβάσεις.

«Τάξη» στις προσφορές

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, επιβάλλεται μείωση κατά 30% στις προσφορές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ. Αυτό αφορά σε  απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα και σαμπουάν.

«Μεταφράζεται σε μεταφορά οφέλους για τους καταναλωτές που θα προκύψει από τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ. Αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς», είπε ο  αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, Αντώνης Ζαΐρης.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται να μπουν σε προσφορές προϊόντα που ανατιμήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Για παράδειγμα:

Μια συσκευασία σαμπουάν που έχει τιμή λιανικής πώλησης 7 ευρώ τον Ιανουαρίου 2024, αν ανατιμηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024, εξαιρείται από οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια.
Ως βάση τιμής, λαμβάνεται εκείνη που είχε το προϊόν τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

«Πλαφόν» στα βρεφικά γάλατα

Με νέο μαθηματικό τύπο θα υπολογίζεται το επιτρεπόμενο μεικτό κέρδος των εταιρειών εισαγωγής και διάθεσης βρεφικού γάλακτος.

Αυτό θα  προκύπτει από το άθροισμα του λειτουργικού κόστους και κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 7%.

Από το χωράφι στο ράφι

Το υπουργείο βάζει κανόνες στην εφοδιαστική αλυσίδα για τα νωπά προϊόντα. Σε φρούτα, λαχανικά και κρέατα δεν θα μπορεί πλέον να χρεώνεται ως φύρα περισσότερο από 3% του τιμολογίου.

«Με τα μέτρα αυτά σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες, στρεβλές, εμπορικές πρακτικές και βασική μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η απαγόρευση προσφορών για προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί εφαρμόζεται από σήμερα, Τετάρτη 10/1, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα θα έχουν θεσμοθετηθεί εντός του Μαρτίου.

«Εδώ και 15 μέρες, με 30 επίλεκτα στελέχη, εκπονούμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την ακρίβεια. Θα παρουσιαστεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Δε θα έχει χάντρες και καθρεφτάκια. Θα έχει συγκεκριμένα, αναγκαία, κοστολογημένα μέτρα για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Tο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί εισαγόμενης ακρίβειας, δεν ισχύει πια. Ακόμα και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι πολυεθνικές αισχροκερδούν. Ο πληθωρισμός της απληστίας υπάρχει εδώ και χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι τα αποτελέσματα στην τσέπη του καταναλωτή θα φανούν στις αρχές της Άνοιξης.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο Έκδοσης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Νίκο Φιλιππίδη, οι προμηθευτές έχουν ανακοινώσει και νέες αυξήσεις από τις 15 Ιανουαρίου σε βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα, αφορούν πάνω από 100 κωδικούς σε πρώτη φάση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές - «Χρυσάφι» τα έξοδα μετακίνησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν την ερχόμενη, Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες και οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι. Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να «πιέζει» ...

Φόρτωση άρθρων...