Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Ποιοι ...φλερτάρουν με τη μαρίνα Κέρκυρας, τα νέα πρόσωπα στη ΔΕΗ και το ...πρέσινγκ στο ρωσικό χρυσό

Οικονομία

Η πορεία των αγορών εξακολουθεί να αποτελεί την ερώτηση των... πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ και οι αναλυτές, προσπαθούν να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ, με βάση τις εξελίξεις και τα νέα... επεισόδια που προστίθενται στο παζλ.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η δυναμική ανάκαμψη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αλλά και των ευρωπαϊκών δεικτών, την περασμένα Παρασκευή, αποτελεί ένα ζητούμενο ως προς τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης. Επιπλέον, η απόφαση των επτά ισχυρών του πλανήτη για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού στη Δύση, αποτέλεσε μια πολύ σημαντική απόφαση στη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της συνόδου στη Γερμανία, την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν μια σχετική ανθεκτικότητα, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η μικρή ανάκαμψη του πετρελαίου, μετά τις απώλειες κατά 10%, που είχαν προηγηθεί μέσα σε μερικές ημέρες. Οι ανησυχίες για την ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη καθορίζουν τη στρατηγική των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν ως αναπόφευκτες τις επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την τιθάσευση των πληθωριστικών τάσεων, ωστόσο, το κόστος για την ανάπτυξη, θα είναι πολύ μεγάλο.

Παρά το μεγάλο ξεπούλημα στις μετοχές, ο φόβος για νέα χαμηλά, δεν επιτρέπει την ανάληψη ρίσκου. Βαρόμετρο για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποτελεί ο "δείκτης των δεικτών", δηλαδή ο S&P 500, τον οποίο κάποιοι βλέπουν να κατακρημνίζεται ακόμη και στις 2.500 μονάδες! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, φυσικά θα μιλάμε για σκηνικό καταστροφής, ωστόσο, όσο δύσκολο και αν είναι το περιβάλλον, σίγουρα υπάρχει και το παιχνίδι των υποτιμητικών προσδοκιών.

Πάντως, όλα τα μεγάλα "σπίτια" προειδοποιούν τους επενδυτές για τα χειρότερα. Οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ φτάνουν το 50%, σύμφωνα με τις αναλύσεις της Citigroup, η Barclays προβλέπει τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη προς το τέλος του έτους, λόγω του μεγάλου κινδύνου να σταματήσει η ροή φυσικού αερίου, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό, μετά τη μείωση των ποσοτήτων που παραδίδει η Gaxprom στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η Goldman Sachs, όπως έγραψε η στήλη την προηγούμενη εβδομάδα, πριμοδοτεί οριακά τα καλά σενάρια για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ στο 30%.

Μάλιστα, ο χρηματοοικονομικός κολοσσός, αλλά και η Morgan Stanley, επισημαίνουν ότι είμαστε ακόμη βαθιά... νυχτωμένοι, σε σχέση με την πραγματική αποτίμηση του σεναρίου ύφεσης. Εν ολίγοις, δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει! Η BlackRock συστήνει προς τους επενδυτές, να μην αγοράζουν στις πτώσεις, καθώς δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επενδυτική τακτική στην παρούσα φάση. Εν ολίγοις, πρέπει να αφεθούν οι αγορές να ολοκληρώσουν το... στραπάτσο, καθώς οι όποιες ανοδικές συνεδριάσεις, απλά καθυστερούν την πτώση, η οποία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, με φόντο κάποιο sell-off που θα έρθει, ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά αρνητικού γεγονότος.

Από την άλλη, η Bank of America προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετικές εκτιμήσεις και προβλέψεις, ενώ θεωρεί ότι το ξεπούλημα των ευρωπαϊκών μετοχών είναι υπερβολικό. Σε αντίθετη πορεία κινούνται οι εκτιμήσεις της Societe Generale, η οποία θεωρεί πως είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε την JP Morgan, η οποία διατηρεί θετική στάση για τις μετοχές, ενώ ο επικεφαλής της, Τζέιμι Ντάιμον, προ μερικών εβδομάδων, μας προειδοποιούσε όχι για την "τελεια καταιγίδα", αλλά για τον μεγάλο τυφώνα που έρχεται! Για την ιστορία, ας θυμηθούμε τι γινόταν με τις προβλέψεις των επενδυτικών οίκων, όταν ξέσπασε η κρίση της Lehman Brothers και τι έγινε στη συνέχεια...

Στη... λαιμητόμο και ο ρωσικός χρυσός!

Μια νέα διάσταση στις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία, δίνει η απόφαση των επτά ισχυρών του πλανήτη (G7) για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κρατάει αποστάσεις από τους Αμερικανούς και επισημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθεί η Δύση, ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα και δεν θα εξελιχθούν σε ένα ακόμη φιάσκο. Χθες, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του G7 στη Γερμανία, αποφασίστηκε ένα ακόμη... κλικ στην πίεση προς τον εισβολέα Πούτιν, με στόχο να αποκοπεί ο ρωσικός χρυσός από την αγορά του Λονδίνου. Η εκτίμηση είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα στερήσει από τον Πούτιν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκανε την προαναγγελία μέσω Twiiter, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, ως προς την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου. ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς και Ιαπωνία, ανακοίνωσαν την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού, αλλά για τις ποσότητες που εξορύχθηκαν πρόσφατα και όχι γι αυτές που έχουν ήδη πωληθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση ως προς τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων χρυσού στις αγορές.

Σύμφωνα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, το μέτρο αυτό θα πλήξει άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθεί στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν, εντείνοντας την πίεση στο ισοζύγιο και στην οικονομία της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι ο χρυσός είναι το δεύτερο πιο σημαντικό προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά το πετρέλαιο, κατέχοντας το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Μετά τις αποφάσεις του G7 την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στη Βαυαρία, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση της Ρωσίας, καθώς η "ποινή" αυτή θεωρείται καίρια για τους σχεδιασμούς του Πούτιν. Άλλωστε ο ρωσικός χρυσός ως επί τω πλείστον αποτελούσε ένα εξαγώγιμο προϊόν, κυρίως προς τις πλούσιες χώρες της Δύσης.

Το "φιλέτο" της Μαρίνας Κέρκυρας

Εσωτερικά μπορεί να μιλάμε για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών, ωστόσο, καθημερινά γίνονται πολλά πράγματα και κυρίως στο μέτωπο της περαιτέρω απελευθέρωσης της οικονομίας από τον εναγκαλισμό του Κράτους.

Η συμπίεση των αξιών μπορεί να μην προσφέρεται για να επιτύχει κάποιος το υψηλότερο τίμημα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο, υπάρχουν πολλά projects, τα οποία "τρέχουν" σε ένα διαφορετικό επίπεδο, διαθέτοντας μια σχετική αυτονομία, σε σχέση με την επίδραση του γενικότερου κλίματος. Ένα τέτοιο project αποτελεί η πώληση της Μαρίνας Κέρκυρας, η οποία θεωρείται ένα εμβληματικό έργο, τόσο σε σχέση με τον επενδυτή που θα αναλάβει την περαιτέρω αξιοποίηση της, όσο και για το τουριστικό προϊόν.

Την Παρασκευή το βράδυ το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ανακοίνωσε τους 4 ενδιαφερόμενους "μνηστήρες" που υπέβαλαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το project αφορά την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Τουριστικού Λιμένα Κέρκυρας (Megayacht Marina). Τα 4 σχήματα που κατέθεσαν φάκελο ήταν τα εξής: ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΤΕΚΑΛ, D Marinas Hellas και Lamda Marinas.

Mέσα στο προσεχές διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, θα αξιολογήσουν τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων σχημάτων και εταιρειών και στη συνέχεια θα υποβάλουν την εισήγηση τους προς το διοικητικό συμβούλιο, ώστε, ακολούθως να προχωρήσει η Β΄ φάση του διαγωνισμού, δηλαδή η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Η μαρίνα μεγάλων σκαφών τύπου megayacht βρίσκεται στην Ανατολική ακτή του νησιού της Κέρκυρας, στα δυτικά του υφιστάμενου εμπορικού λιμένα, δίπλα στον τερματικό σταθμό των κρουαζιερόπλοιων. Η γεωγραφική θέση της νέας μαρίνας είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική και την καθιστά ως ένα από τα μεγαλύτερα "φιλέτα" στην Ελληνική επικράτεια, καθώς βρίσκεται δίπλα σε πόλη με πολλά τουριστικά αξιοθέατα, σε μικρή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού και ταυτόχρονα αποτελεί γεωγραφική γέφυρα των Ελληνικών και άλλων μεσογειακών προορισμών, όπως του Ιονίου, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Ιταλίας και της Μέσης Ανατολής.

Νέα πρόσωπα στη ΔΕΗ

Νέα ώθηση στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ, αποτελεί η τοποθέτηση νέων προσώπων σε καίριες θέσεις της επιχείρησης.

Τα νέα πρόσωπα και οι θέσεις που καταλαμβάνουν στέλνουν ένα πολύ δυνατό σήμα στους επενδυτές και στις αγορές σε σχέση με τις προτεραιότητες της διοίκησης Στάσση. Έτσι, νέα Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινων Πόρων και Οργάνωσης ανέλαβε η κ. Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, ενώ Γενικός Διευθυντής στον πολλά υποσχόμενα τομέα των τηλεπικοινωνιών, ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Δαμάσκος.

Ειδικότερα, η κ. Παπαγεωργίου έχει εμπειρία 26 ετών στον κλάδο του Human Resources Management, με τελευταίες θέσεις αυτές του Chief HR Officer στην Εταιρία Lamda Development, Chief HR Officer στον Όμιλο Intralot και Group HR Director στον Όμιλο Vivartia και με Διευθυντικές θέσεις στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως Diageo, Astrazeneca, και Nestle Hellas. Επίσης, κατέχει διδακτική εμπειρία 6 ετών ως καθηγήτρια στο Deree, American College of Greece. Διαθέτει B. Sc. στο Management & Organisational Behaviour από το Deree, American College of Greece και MBA από το City University Business School του Λονδίνου.

Ο κ. Δαμάσκος κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης της Εταιρείας από το 2013 και εντάχθηκε στο δυναμικό της Επιχείρησης το 1987, ενώ έχει διατελέσει στέλεχος σε διάφορες διευθυντικές θέσεις της Εταιρείας. Ο κ. Δαμάσκος είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ), Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι κάτοχος τίτλου Master of Business Administration (MBA) από το Kingston Business School (Kingston University).

Με τις αλλαγές αυτές, το μάνατζμεντ υπό τον Γιώργο Στάσση, βάζει τις βάσεις για την ενίσχυση του προφίλ της επιχείρησης ως προς τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάδειξη νέων στελεχών τα οποία θα δώσουν ισχυρή δυναμική σε επίπεδο αποφάσεων και υλοποίησης των στόχων της ΔΕΗ. Επιπλέον, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στον οποίο η επιχείρηση φιλοδοξεί να καταστεί ένας άκρως ανταγωνιστικός "παίκτης" στη συγκεκριμένη αγορά.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται μειώσεις στα πρόστιμα - Από το Μάϊο η πληρωμή με τον μήνα

Μειώσεις στα πρόστιμα από το 2025 φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους καταβάλλουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους. Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα από την ...

Φόρτωση άρθρων...