Δευτέρα
24 Ιουνίου 2024

Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρωθούν αναδρομικά μέσα στον Μάιο - Τι θα γίνει με δώρα και επιδόματα

Οικονομία

Τέλος Μαΐου αναμένεται να πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά 12.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι λόγω του επανυπολογισμού στις συντάξεις.

Τα ποσά που θα δοθούν σε αυτήν την ομάδα εκτιμάται ότι φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και τα 50.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά των αναδρομικών είναι προ φορολογίας, εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και εισφοράς αλληλεγγύης. Συνολικά, οι κρατήσεις ανέρχονται στο 20% έως 26%.

Αυτές οι κατηγορίες αφορούν τουλάχιστον 40.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επανυπολογισμοί των συντάξεών τους, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ελλιπών στοιχείων από τα Ταμεία.

Πληρωμές για συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση

Επιπλέον, προβλέπονται νέες πληρωμές για περιπτώσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες, όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση. Σε ορισμένα Ταμεία, υπάρχουν ασάφειες σχετικά με τα χρόνια ασφάλισης, και άρα οι επανυπολογισμοί καθυστερούν, καθώς κάθε περίπτωση διερευνάται ξεχωριστά.

Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί του Δημοσίου, δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της σύνταξής τους λόγω των επιπλέον εισφορών που καταβλήθηκαν, καθώς και συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ), όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπλέον εισφορές που καταβλήθηκαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν ποσά που φτάνουν έως και 15.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τα 50.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά αφορούν τα αναδρομικά πριν από την παρακράτηση φόρου 20%, εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, καθώς και τυχόν εισφορές αλληλεγγύης.

Ποιοι θα πάρουν περισσότερα αναδρομικά

Συγκεκριμένα, περισσότερα αναδρομικά αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι που εργάστηκαν για 36-40 έτη, διότι ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Οι επανυπολογισμοί γίνονται σε νέες συντάξεις για εργαζόμενους με 30 έτη ασφάλισης και άνω από τις 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019. Για παλαιότερες συντάξεις, εφαρμόζονται σε εκείνους που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και τις 12/5/2016.

Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν αμέσως την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, ενώ οι παλαιοί θα λάβουν αύξηση μόνον εάν η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προέκυψε από τον πρώτο επανυπολογισμό με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Επιπλέον, οι επανυπολογισμοί για τις συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση είναι ακόμη πιο πολύπλοκοι, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά δεν υπάρχουν ενημερωτικά έγγραφα που να εξηγούν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης του εκλιπόντος συζύγου. Αυτές οι εκκρεμείς επανυπολογισμούς περιλαμβάνουν επίσης συνταξιούχους από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, και το Δημόσιο που δεν έχουν λάβει τις δικαιούμενες αυξήσεις λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Αυτοί οι συνταξιούχοι περιλαμβάνουν εκείνους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, καθώς και εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Τι θα γίνει με δώρα και επιδόματα

Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους, τα οποία φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Αυτά τα αναδρομικά αφορούν τόσο δώρα όσο και το επίδομα αδείας για την περίοδο 2013-2018 και θα δοθούν στην περίπτωση που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο εκδώσει θετική απόφαση για τους απόμαχους της δουλειάς.

Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2024 και αναμένεται η σχετική απόφαση μέχρι το καλοκαίρι. Μια θετική απόφαση από το ΑΕΔ θα επαναβεβαιώσει τις τρεις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) των ετών 2015, 2019 και 2021. Με αυτές τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα σε επιστροφές από τις περικοπές που υπέστησαν κατά το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα δώρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...