Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Scope Ratings: Θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα ενόψει της νέας αξιολόγησης

Στο 2,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Ανάπτυξη 2,3% περιμένει για την ελληνική οικονομία φέτος η Scope Ratings (έναντι 1,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο) και 1,6% για το 2024. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, το χρέος θα πέσει στο 161,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 142,2% έως το 2028, από το ιστορικό υψηλό του 206,3%.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Έτσι, εν όψει και του review που θα πραγματοποιήσει στις 4 Αυγούστου, η  Scope σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και το φιλικό προς τις επενδύσεις πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στηρίζουν την απόφασή της να εξετάσει την επενδυτική βαθμίδα, με δεδομένο ότι ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο BB+ (ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα), με θετικές προοπτικές.

Υπενθυμίζεται ότι η Scope αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές στις 2 Δεκεμβρίου του 2022 και ήταν ο πρώτος οίκος που το έκανε. Παρότι οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται ακόμα υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντούτοις η εταιρεία έχει δικαιωθεί στις έως τώρα εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης συνήθως να ακολουθούν.

Εν όψει και του review της 4ης Αυγούστου, η Scope σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την θεσμική στήριξη και την παρουσία ενός δανειστή ύστατης ανάγκης. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη συνεπάγονται ισχυρή θεσμική στήριξη  τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην ΕΚΤ και στην κοινοτική χρηματοδότηση. «Όσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ευρώπης, η Scope θεωρεί ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα στηρίζει τις ελληνικές αγορές στο μέλλον», εφόσον χρειαστεί, σημειώνεται. Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να στηρίξει αυτό το ανάχωμα για τα επόμενα 4 χρόνια τουλάχιστον.

Στις προβλέψεις της για την οικονομία, η Scope μιλά για ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,6% το 2024, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός και να ενισχύει την κρίση ακρίβειας. Πάντως, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να πέσει από το 9,3% του 2022 στο 4% φέτος και στο 3,3% το 2024.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το θετικό σενάριο της Scope (εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρά εμπόδια στην ανάκαμψη) το βλέπει στο 161,2% φέτος και στο 142,2% έως το 2028, με τον οίκο να μιλά για σημαντική μείωση από το 206,3% του 2020 και σύγκλιση με τα επίπεδα της Ιταλίας, που έχει καλύτερη αξιολόγηση από την Ελλάδα.

Επισημαίνει, άλλωστε, ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έχει ήδη πέσει σημαντικά στις αγορές.

Παρόλα αυτά, η αξιολόγηση της Ελλάδας εξακολουθεί να αντανακλά τις εξής προκλήσεις:

  • Ακόμα υψηλό χρέος
  • Αδύναμο τραπεζικό σύστημα (αν και τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί)
  • Αβεβαιότητες γύρω από την δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί με τη χαλάρωση της ευρωπαϊκής εποπτείας
  • Μακροπρόθεσμο πολιτικό ρίσκο.
     

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών -Οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από τις παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της α...

Εφορία: Πώς θα κουρέψετε τα πρόστιμα έως και 75%

Εκπτώσεις στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Εφορία μπορούν να επιτύχουν φορολογούμενοι επιλέγοντας την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Η πρώτη ρύθμιση «τρέχει» ήδη, λήγει στις 30...

Φόρτωση άρθρων...