Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Τι περιμένουν του... χρόνου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι

Η αύξηση των εισοδημάτων και η μείωση των φόρων θα δώσουν μία οικονομική «ανάσα» στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Την ίδια ώρα, η διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 11% και οι μεγάλες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως τα οπωροκηπευτικά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς και στα γαλακτοκομικά, το κρέας και άλλα, δυσκολεύουν την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πήραν μια ανάσα με την αύξηση του βασικού μισθού φέτος. 

«Αντίπαλος» στις αυξήσεις είναι ο πληθωρισμός που επιμένει και το διαθέσιμο εισόδημα θα μειώνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα των πολιτών να καλύψουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες. 

Αύξηση αφορολογήτου ορίου

Από την 01/01/2024 προβλέπεται επιπλέον "μπόνους" στο αφορολόγητο όριο, με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση, κάτι που αφορά 2.800.000 μισθωτούς, τουλάχιστον 1.500.000 συνταξιούχους και 500.000 αγρότες.  
Με βάση την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ, επέρχονται σημαντικές μεταβολές, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το αφορολόγητο για έγγαμο με ένα τέκνο από τα 9.000 ευρώ αυξάνεται στα 10.000 ευρώ.
  • Για έγγαμο με 2 εξαρτώμενα τέκνα, το αφορολόγητο αυξάνεται στα 11.000 από 10.000 ευρώ. 
  • Για έγγαμο με 3 εξαρτώμενα παιδιά, το αφορολόγητο όριο από τα 11.000 ευρώ αυξάνεται στα 12.000 ευρώ. 
  • Για έγγαμο με 4 εξαρτώμενα τέκνα, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται στα 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 90 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα εξαρτώμενο τέκνο, ενώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα, τότε φτάνει τα 220 ευρώ. 

Το Μarket Pass και το μπόνους σε 18άρηδες-19άρηδες

Για έξι μήνες θα συνεχιστεί η χορήγηση του market pass στους καταναλωτές, ενώ τον Σεπτέμβριο, περίπου 200.000 νέοι θα πάρουν την "επιταγή" των 150 ευρώ, στο πλαίσιο του youth pass. 

Ειδικότερα, η καταβολή του market pass αφορά περίπου 2.850.000 νοικοκυριά και ανάλογα με την επιλογή θα πιστώνονται τα σχετικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς (το 80% της ενίσχυσης), ενώ όσοι έχουν ψηφιακή "επιταγή" θα λαμβάνουν το 100%. Ωστόσο, με τις τιμές των τροφίμων να καλπάζουν, οι προβλέψεις είναι πολύ απαισιόδοξες. Σημειώνεται ότι για μια οικογένεια με ένα παιδί, τα λεφτά που θα κατατίθενται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό ανέρχονται σε 33 ευρώ και το ποσό αυτό αφορά την αγορές σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία κλπ. Από την άλλη πλευρά, η επιταγή των 150 ευρώ προς 18άρηδες και 19άρηδες θα μπορεί να εξαργυρωθεί σε εισιτήρια στις μεταφορές, σε θέατρα, σινεμά κλπ.  

Ιδιοκτήτες ακινήτων 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλισμένα τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους έναντι φυσικών καταστροφών είναι οι μόνοι που μπορούν να δουν κάποιες μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ το 2024. 

Το μέτρο της κυβέρνησης αφορά πολύ λίγους, καθώς μόλις το 17% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και η μείωση κατά 10% δεν αποτελεί κίνητρο παρά για ελάχιστους προκειμένου να προχωρήσουν στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων πυρός και σεισμού, αν δεν δεσμεύονται από κάποιο δάνειο. Σημειώνεται ότι τα στεγαστικά δάνεια συνοδεύονται από υποχρεωτική ασφάλιση για σεισμό, φωτιά και άλλες καλύψει.  Την έκπτωση θα λάβουν όσοι είχαν ασφαλιστήριο συμβόλαιο καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2023. 

Από και κει πέρα, ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ίδιος με τη φετινή χρονιά, με ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν επιβαρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες, λόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την 01/01/2024. Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται καμία παρέμβαση στη φορολόγηση των ενοικίων και οι συντελεστές θα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000,00 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής είναι 15% και "απογειώνεται" στο 35% για το τμήμα από 12.000,01-35.000,00 ευρώ, ενώ για επιπλέον ποσά άνω των 35.000,01 ευρώ διαμορφώνεται στο 45%. 

Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα και εργοδότες

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να λάβουν νέα αύξηση από την 1η Απριλίου ή 1η Μαίου 2024 και έτσι ο βασικός μισθός από τα 780 ευρώ, αναμένεται να φτάσει κοντά στα 810 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία εξέλιξης του πληθωρισμού και την ανάπτυξη. 

Έμμεση αύξηση για τους εργαζομένους και μείωση για τους εργοδότες θα προκύψει σε... βάθος χρόνου, εάν και εφόσον υπάρχουν σαφείς αποδείξεις βελτίωσης των οικονομικών του ασφαλιστικού συστήματος, που θα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το κόστος αυτής της παρέμβασης για τη μείωση των εισφορών θα ανέλθει στα 230 εκατ. ευρώ και θα γίνει πιθανότατα το 2025. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 230 εκατ. ευρώ για το 2025, άλλα τόσα για το 2026 και εκτινάσσεται στα 509 εκατ. ευρώ το 2027. 

Η αύξηση του βασικού μισθού εντός του 2024 θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του επιδόματος ανεργίας και δεκάδων άλλων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε διάφορες κατηγορίες πολιτών. Το μεγάλο ζητούμενο όμως ιδίως για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τους συνταξιούχους, σχετίζεται με την εξέλιξη των τιμών και ειδικότερα τον τιμάριθμο στα τρόφιμα. 

Αυξήσεις σε συνταξιούχους

Το 2024 φέρνει σχεδόν μία από τα... ίδια σε σχέση με το 2023 για τους 2.500.000 συνταξιούχους της χώρας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι θα λάβουν από την 01/01/2024 αύξηση μεταξύ 3%-4%, με βάση το 50% του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης της φετινής χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν ακέραιη την αύξηση, αλλά στο τμήμα που αφορά την Εθνική και Ανταποδοτική Σύνταξη.

Δηλαδή, η αύξηση δίνεται στην Κύρια Σύνταξη και δεν καλύπτει την επικουρική. Συνεπώς, αν κάποιος συνταξιούχος, λαμβάνει Κύρια Σύνταξη 600 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ, τότε το ποσοστό της αύξησης 3% ή 4% θα υπολογιστεί με βάση τα 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα αυξηθεί στα 618 ή 624 ευρώ και μαζί με την επικουρική, το συνολικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 768 ή 774 ευρώ από 750 ευρώ που είναι σήμερα. 

Από την άλλη πλευρά, για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά, δηλαδή λαμβάνουν υψηλότερη σύνταξη από αυτήν που θα έπρεπε να παίρνουν με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου, δίνεται επίδομα 200 ή 250 ή 300 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν κάποιος συνταξιούχος παίρνει υψηλότερη σύνταξη κατά 4% και η αύξηση είναι 4%, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και το ποσό που θα λάβει θα είναι 200 ευρώ. Αντιθέτως, αν κάποιος εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά πάνω από 4%, θα λάβει το μάξιμουμ της ενίσχυσης, δηλαδή 300 ευρώ και αν κάποιος φέρει την προσωπική διαφορά στο 2%, τότε θα εισπράξει 250 ευρώ. Σημειώνεται ότι το "επίδομα προσωπικής διαφοράς" θα δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Τι έχουν... λαμβάνειν  οι δημόσιοι υπάλληλοι

Οι 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν κατά μέσο όρο μηνιαίες αυξήσεις 70 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ αναμένεται να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στη μισθολογική εξέλιξη μέσω του επιδόματος τέκνων, το επίπεδο εκπαίδευσης και τη θέση. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με τις νέες αυξήσεις το ετήσιο όφελος στις μικτές αποδοχές για ένα μέσο δημόσιο υπάλληλο, θα διαμορφωθεί στα 1.292 ευρώ. Μάλιστα, αν ληφθούν υπόψιν και οι παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει, και θα γίνουν με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, αλλά και την κατάργηση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τότε, το ετήσιο όφελος αναμένεται να φτάσει στα 2.084 ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι θα αυξηθεί και η φορολογική επιβάρυνση των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα πληρώσουν αυξημένα ποσά για φόρους.  Γενικά, από τις αυξήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση του... χρόνου, αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι όσοι είναι χαμηλόμισθοι, οι έγγαμοι με παιδιά και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης. 

Ο εισαγωγικός μισθός για ένα δημόσιο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα φτάσει στα 840 ευρώ, από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα. Ουσιαστικά, εξισώνονται οι 12 μισθοί ενός δημοσίου υπαλλήλου με τους 14 μισθούς ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή θα προσεγγίσουν τα 10.920 ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται του χρόνου τον Μάιο και νέα αύξηση στον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, θα πάρει και πάλι... βραχεία κεφαλή, σε σχέση με τις αποδοχές βάσει κατώτατου. 

Στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων θα προστεθεί το επίδομα τέκνων.  Έτσι, το επίδομα σε υπάλληλο με ένα παιδί θα αυξηθεί στα 70 ευρώ από 50 ευρώ που είναι σήμερα, για δύο παιδιά θα ανέλθει σε 120 από 70 ευρώ, για 3 παιδιά στα 170 από 120 ευρώ και για τέσσερα παιδιά στα 220 από 170 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, θα έχουν αυξήσεις 30% έως και 40% στο σχετικό επίδομα. 

Επιπλέον, με βάση τον εισαγωγικό μισθό των 840 ευρώ θα υπολογιστούν και οι εισαγωγικοί μισθοί του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου των κατηγοριών υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών. Σημειώνεται ότι η αμοιβή των υπαλλήλων με βάση τη βαθμίδα εκπαίδευσης, υπολογίζεται σύμφωνα με 19 μισθολογικά κλιμάκια για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ και 13 κλιμάκια για όσους είναι απόφοιτοι Λυκείου και Γυμνασίου. Για τη μισθολογική εξέλιξη με βάση το κατώτερο κλιμάκιο απαιτείται υπηρεσία 2 ετών για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ και 3 ετών για τους αντίστοιχους Λυκείου και Γυμνασίου. Τέλος, για τους υπαλλήλους με μεταπτυχιακό προβλέπεται προώθηση κατά 2 μισθολογικά κλιμάκια, ενώ για τους κατόχους διδακτορικού κατά 6 κλιμάκια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών -Οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από τις παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της α...

Φόρτωση άρθρων...