Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Σούπερ ποδαρικό για το Χ.Α. και deals που προκαλούν αίσθηση

Με κέρδη 1,12% και υπέρβαση των 1.300 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε το καλύτερο ποδαρικό για το 2024, ενώ την ίδια στιγμή, είχαμε 3 δυνατά deals τις πρώτες ώρες του νέου έτους, τα οποία ίσως να δείχνουν ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

Η ισχυρή δυναμική της ΔΕΗ διαμόρφωσε τη θετική τάση στην πρώτη συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ δύο ειδήσεις άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και άλλη μία έμμεσου, δείχνουν τον δρόμο. Η ώθηση στην κεφαλαιαγορά συνδέεται και με το σχετικά καλό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, αν και οι δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έκλεισαν με μεικτές τάσεις. Είναι νωρίς για συμπεράσματα, η αβεβαιότητα είναι πάντοτε παρούσα και να μη τι άλλο, από τη χθεσινή μέρα κρατάμε τρεις σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, άμεσου και έμμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η Mytilineos θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να προχωρήσει σε "πράσινες" επενδύσεις στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Mytilineos θα αναπτύξει ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027, που θα προσθέσει περί τα 2,6 Γιγαβάτ παραγωγικής δυναμικότητας. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν στην Ε.Ε. Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε περιοχές σύγκλισης όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευση της Τράπεζας για ισότιμη ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή.
  2. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοίνωσε με επιστολή του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την πώληση του 18% των μετοχών της Capital Product Partners στον κυπριακό όμιλο Yoda PLC, αντί του ποσού των 160 εκατ. δολαρίων. Έτσι, ο κυπριακός όμιλος καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ναυτιλιακής εταιρείας του Έλληνα εφοπλιστή. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου της Yoda για περαιτέρω επενδύσεις και επέκταση των δραστηριοτήτων της στον ναυτιλιακό τομέα, καθώς η CPP είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που ασχολείται με τη θαλάσσια μεταφορά φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι η μητρική εταιρεία CPLP του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και είναι ιδιοκτήτρια σύγχρονων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Οκτώ πλοία είναι στη... θάλασσα και άλλα δέκα είναι υπό παραγγελία και θα παραδοθούν εντός της προσεχούς τριετίας.
  3. Η Aegean Airlines κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 85 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τα warrants που είχαν εκδοθεί όταν η αεροπορική εταιρεία τέθηκε υπό ειδικό καθεστώς λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στις αερομεταφορές. Η αεροπορική εταιρεία θα προβεί ακολούθως στις διαδικαστικές ενέργειες για την ακύρωση των τίτλων και έτσι κλείνει τους... λογαριασμούς που άνοιξαν λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ αφού εντόπισαν, δέσμευσαν αλκοολούχα ποτά σε παραποιημένες συσκευασίες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανάλ...

Φόρτωση άρθρων...