Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Στο "μικροσκόπιο" της CIA το ελληνικό χρέος

Οικονομία

Τις θέσεις των γαλλικών κομμάτων όσον αφορά την ελληνική κρίση χρέους προσπαθούσαν να μάθουν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012 – όπου επικράτησε ο Francois Hollande – σύμφωνα με οδηγίες της CIA που αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα WikiLeaks, η CIA είχε κινητοποιήσει τόσο πράκτορες όσο και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης ώστε να αντλήσει πληροφορίες για το ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και για το βαθμό έκθεσης του Δημοσίου και των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.

Επιπλέον, η CIA επιδίωκε να μάθει «συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις» που είχαν καταρτίσει οι γαλλικές παρατάξεις για την αντιμετώπιση της ευρύτερης κρίσης στην ευρωζώνη, που είχε ως επίκεντρο της Ελλάδα.

Οι έρευνες εστίαζαν στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κυρίως στους Σοσιαλιστές του κ. Hollane και στο Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen.

Όπως αναφέρουν τα WikiLeaks, η CIA εκτιμούσε πως ο κεντροδεξιός τότε πρόεδρος Nicola Sarkozy δεν είχε «κλειδώσει» την επανεκλογή του στο Ελιζέ, και προσπαθούσε να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για τις έριδες που μπορεί να υπήρχαν στο κόμμα του ή προεκλογικές αδυναμίες.

Η επιχείρηση της CIA φέρεται να διήρκεσε για περίπου 10 μήνες, από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, καλύπτοντας και τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο και τον Μάιο εκείνου του έτους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διευρύνει η ΝΔ την διαφορά της από το δεύτερο κόμμα, το κύμα αποσυσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ αναπτερώνει το ηθικό στο ΠΑΣΟΚ και τι θα κάνει ο Κασσελάκης με την «Αυγή» και το «Στο Κόκκινο» 

Θα συνεχίσει το μπαράζ δημοσκοπήσεων και τις επόμενες μέρες, χωρίς δραματικές ανατροπές τουλάχιστον για την διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο κόμμα που όπως φαίνεται διευ...

Οργισμένος ο Γεωργιάδης με Σπηλιωτόπουλο: Με βρίζει ο αχάριστος, ενώ τον είχα στηρίξει

Την ενόχλησή του εκφράζει ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, με τον υπουργό Υγείας να στρέφεται εναντίον του με αφορμή όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμ...

Φόρτωση άρθρων...