Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

Στουρνάρας στους FT: Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μέσης Ανατολής - «Όχι» σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Οικονομία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιεί ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει την ισορροπία, αντιτιθέμενος σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές όλες οι επιλογές της Ευρώπης.

Η επιρροή της σύγκρουσης στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δημιουργεί ανησυχίες για τον πληθωρισμό και προτρέπει την ΕΚΤ να αποφύγει σπασμωδικές αντιδράσεις.

Όχι σε νέα αύξηση επιτοκίων

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αντίθετος σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων τονίζοντας όμως παράλληλα ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται μείωση των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός πέσει κοντά στο 3%, δίνοντας μια προοπτική για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Εάν έχουμε μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», είπε.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανό να έχει στασιμοπληθωριστικό αντίκτυπο», είπε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια μαζική ροή προσφύγων, για τους οποίους ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός. «Επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε.

Παράλληλα, επιστρέφει στο θέμα των προσφύγων, προειδοποιώντας για τη δυνητική μαζική ροή και υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος που μπορεί να προκύψει.

Αγορά ομολόγων και δημογραφικό

Οι ανησυχίες επεκτείνονται και στην αγορά ομολόγων, με τον διοικητή της ΤτΕ να εκφράζει ανησυχία για τα υψηλά ελλείμματα ορισμένων χωρών, αναφέροντας επί παραδείγματι την Ιταλία.

Σχετικά με την Ελλάδα, προτρέπει για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας, προειδοποιώντας παράλληλα για το δημογραφικό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι πολλοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, μακροπρόθεσμα, πιστεύουν ότι ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί κατά 1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της μείωσης του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...