Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Τα κυβερνητικά μέτρα, το ...κραχ στη Wall Street και η συμφωνία της ΔΕΠΑ στη Βουλγαρία

Η άνοδος των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, βάζει... φωτιά στις αγορές και η μία μετά την άλλη οι κεντρικές τράπεζες, θα αυξήσουν τα επιτόκια, για να αναχαιτίσουν τις πληθωριστικές τάσεις, οι οποίες ενισχύονται από το εκρηκτικό μείγμα των υψηλών τιμών της ενέργειας, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας και της έκρηξης των τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπέστη χθες... καθίζηση, καθώς τα πυκνά σύννεφα του αυξημένου κόστους δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και οι φόβοι για τα υπερχρεωμένα κράτη, ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά! Το πετρέλαιο συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει μερικώς την παραγωγή, ενώ την ίδια ώρα, οι Γερμανοί αρνούνται να συμφωνήσουν στη συγκρότηση του Ταμείου Σταθερότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην Ευρωζώνη, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν το μεγαλύτερο τίμημα για να φτιαχτεί ο κουμπαράς των 250 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αγορές αναμένουν μια θετική είδηση και ευελπιστούν ότι αυτή θα έλθει από το πολεμικό μέτωπο, θέτοντας ως όριο την προσεχή Δευτέρα 9 Μαίου...

Η Kυβέρνηση σβήνει... φωτιές!

Μέσα σε αυτό το πολεμικό σκηνικό (κυριολεκτικά και μεταφορικά), χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πακέτο γενναίων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών για να αναχαιτίσει τη... λαίλαπα που απειλεί την κυβέρνηση, κατευνάζοντας παράλληλα τις γκρίνιες και των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει του Συνεδρίου που αρχίζει σήμερα.

Η εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς σήμερα, θα λύσει πολλές από τις απορίες, αλλά σε κάθε περίπτωση, η απορία κάθε καταναλωτή θα λυθεί όταν θα παραλάβει τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και φυσικά όταν δει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα λεφτά της επιστροφής από την... καταραμένη ρήτρα αναπροσαρμογής. Βέβαια, κάθε μέτρο που ανακοινώνεται αποτελεί και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, μέσα στο οποίο τα κόμματα που δεν κυβερνούν δίνουν την αίσθηση ότι θα χάριζαν ακόμη και τα τέλη της ΕΡΤ (σιγά μην τα χάριζαν)!

Η κίνηση Μητσοτάκη, αναμένεται να επιφέρει πολιτικά οφέλη, όταν θα φανεί στην πράξη το όφελος των μέτρων που ανακοίνωσε, ενώ σε επίπεδο κλίματος, αν μη τι άλλο, μάλλον θα ανακόψει τη φθορά της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, μια εθνική κυβέρνηση πολύ πριν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και βλέποντας ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες δημοσιονομικά μπορεί να είναι συζητήσιμες ή αμφισβητήσιμες, ωστόσο, είναι επιβεβλημένες με όρους κοινωνικής προσέγγισης.

Το deal της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους Βούλγαρους

Μέσα στην αρνητική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της ενέργειας, η Δύση προσπαθεί να βρει λύσεις, αφού συγκεραστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις, Λύσεις αναζητούν και οι χώρες είτε εσωτερικά είτε σε συνεργασία με άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη βουλγαρική Bulgargaz για κοινές αγορές φυσικού αερίου, μετά τη συνάντηση των υπουργών 8 ευρωπαϊκών χωρών στη Σόφια, όπου συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Τέτοιες συμφωνίες ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ της Ευρώπης και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές φυσικού αερίου. Η Ελλάδα αναμένεται να τριπλασιάσει την αποθηκευτική δυναμικότητα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και να διπλασιάσει τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με παράλληλη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι τον κ. Σκρέκα συνόδευσαν στη γειτονική χώρα, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου και ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Καμπούρης.

Χαμός για το "φιλέτο" της Αττικής Οδού

Μπορεί να γίνεται πόλεμος, μπορεί να έχουν πάρει φωτιά τα... μπατζάκια μας, μπορεί να έχουν έρθει όλα ανάποδα, ωστόσο, ακόμη και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, υπάρχουν επενδύσεις που παραπέμπουν σε χρυσωρυχεία και όπως είναι φυσικό, έλκουν τους ενδιαφερόμενους.

Αυτό συνέβη και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη σύμβαση εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού, τα επόμενα 25 χρόνια. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και funds θέλουν διακαώς να αποκτήσουν το... μαγαζί γωνία. Αρκεί και μόνο από τα ονόματα, για να καταλάβει κάποιος για πόσο σπουδαίο deal μιλάμε. Οι υποψήφιοι μνηστήρες είναι οι εξής:

  1. ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.,
  2. GRUPPO FININC – INC SpA,
  3. Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-FS ARK HOLDCO,
  4. Κοινοπραξία VINCI HIGHWAYS–VINCI CONCESSIONS–ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ–MOBILITY PARTNER,
  5. Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ–ΑΒΑΞ.–ADRIAN INFRASTRUCTURE,
  6. Κοινοπραξία ΒRISA–AUTO ESTRADAS de PORTUGAL-RUBICONE BIDCO,
  7. Κοινοπραξία MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS-FINCOP INFRASTRUCTURE LTD και
  8. Κοινοπραξία VAUBAN– DIF– EGIS.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τους υποβληθέντες φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β' φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών). Τα ονόματα των ενδιαφερομένων είναι αντιπροσωπευτικά της μάχης που θα δοθεί...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Οικονομικών: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

Πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023. Το υπου...

Το 1555 «κερδίζει το στοίχημα» της εξυπηρέτησης του πολίτη - Οι απαντημένες κλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια

Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων, τις πολύωρες αναμονές και την ταλαιπωρία, το 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξυπηρετ...

Φόρτωση άρθρων...