Σαββάτο
24 Φεβρουαρίου 2024

Θέρμανση στο σπίτι: Ποια είναι η φθηνότερη λύση

Τρόπους να αντιμετωπίσουν το κόστος θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές την ώρα που θερμοκρασία υποχωρεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, ορισμένοι αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης σε μπιτόνια για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα γερά κρύα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά περίπου τον τελευταίο μήνα σκαρφαλώνοντας κοντά στο 1,3 ευρώ το λίτρο, με το κόστος θέρμανσης να έχει αυξηθεί αντίστοιχα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open TV. 

Πλέον ένα νοικοκυριό σε σπίτι 100 τ.μ. στην Αθήνα χρειάζεται 193 ευρώ τον μήνα για θέρμανση με πετρέλαιο.

Αλλαγή δεδομένων καταγράφεται επίσης για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Όπως ανέφερε στο Open TV ο Μηχανολόγος – Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, «τον Φεβρουάριο βλέπουμε μια πτώση των τιμών του φυσικού αερίου ενώ παραμένει ακριβότερο το πετρέλαιο σε σχέση με το φυσικό αέριο».

Οι οικονομικότερες επιλογές

Με τα σημερινά δεδομένα, το μηνιαίο κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο διαμορφώνεται σε 166 ευρώ, παραμένοντας ωστόσο ψηλά σε σχέση με τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Σε προσιτά επίπεδα παραμένει και η θέρμανση με ρεύμα, ωστόσο τελικό κόστος αλλάζει ανάλογα με το σύστημα. 

Έτσι η θέρμανση με air-condition inverter διαμορφώνεται σε 147 ευρώ το μήνα, ενώ με θερμάστρες εκτοξεύεται στα 243 ευρώ,  δυσκολεύοντας πολλά νοικοκυριά στην αποπληρωμή των λογαριασμών.

Φθηνότερη λύση παραμένουν οι αντλίες θερμότητας που ρίχνουν το μηνιαίο ποσό που χρειάζεται για θέρμανση στα 104 ευρώ, με την αντίθετη πορεία που καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου άρα και του ρεύματος σε σχέση με το πετρέλαιο να διευρύνουν την ψαλίδα για το κόστος ανά σύστημα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ειδικός αλγόριθμος – Έρχονται αυτόματοι έλεγχοι

Έναν ειδικό αλγόριθμο επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Οι φορολογούμενοι που θα ελέγχονται από τους «Ράμπο» της εφορίας θα επιλέγονται αυτοματοποιημένα. Ο αλγόρι...

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

Την προκήρυξη του προγράμματος: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλα...

Φόρτωση άρθρων...