Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Το big deal για την ελληνική οικονομία μέσω... Βρυξελλών

Στην οικονομία, η χώρα μας γνωρίζει πιένες και μόνο θετικές ειδήσεις, αλλά τα ζητήματα της εγκληματικότητας, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση κατά κρατικού λειτουργού έξω από ένα γήπεδο βόλεϊ, αποτελούν όψεις διαφορετικών «νομισμάτων».

Κατ΄ αρχάς, στο θέμα της οικονομίας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να "παντρέψει" τη δημοσιονομική πειθαρχία με το κοινωνικό πρόσωπο και τη στήριξη των πολιτών. Όλα τα θετικά αντανακλώνται στον τρόπο με τον οποίο υποδέχονται οι αγορές τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή ομόλογα, μετοχές και ακίνητα. Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχα, ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν όλες τις χώρες, αλλά πολύ περισσότερο την Ελλάδα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες με τον πιο άψογο προϋπολογισμό για το 2024, ενώ έλαβε και έγκριση για το αναθεωρημένο σχέδιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης με το επιπλέον ποσό των 5,3 δισ., φτάνοντας έτσι το συνολικό πακέτο έως το τέλος του 2026 στα 36 δισ. ευρώ. Ειδικά στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2024, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία έγιναν συστάσεις για την ανάληψη... δράσης καθώς παρουσιάζει αρκετές... αρρυθμίες, ενώ η Γαλλία ούτε λίγο ούτε πολύ έχει παρουσιάσει έναν προβληματικό προϋπολογισμό, ο οποίος μόλις και μετά βίας περνάει τη... βάση! Πριν μερικά χρόνια, αυτά θα ήταν αδιανόητα, αλλά τώρα είναι αποκαλυπτικά της αποτελεσματικής δουλειάς που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Γι αυτό και η Ελλάδα, δικαιολογημένα, αποτελεί αυτή τη στιγμή μια χώρα, όπου στα "ραντάρ" των επενδυτών, έχει τη... σήμανση "Greek Success Story".

Επιπλέον (και εδώ μάλλον μιλάμε για την.. εκδίκηση της Ελλάδας), οι υπουργοί Οικονομικών εισηγούνται προς τους ηγέτες της Ένωσης, ώστε στη σύνοδο κορυφής σε μερικές ημέρες, να εγκρίνουν την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Όταν η Ελλάδα έστελνε μήνυμα στις Βρυξέλλες, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο με χώρες που έχουν... διακοσμητικό στρατό, μας έλεγαν ότι προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την κακή δημοσιονομική διαχείριση. Εν μέρει είχαν δίκιο. Ωστόσο, τώρα που ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει τεράστια ποσά για την αμυντική θωράκιση όλων των χωρών και κυρίως αυτών που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία, ήρθε η ώρα της δικαίωσης για την Ελλάδα.

Επί δεκαετίες τώρα έχουμε ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας, έναντι του γνωστού... ενοχλητικού γείτονα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές του Πούτιν προς την Ευρώπη, αλλάζουν τα δεδομένα για όλες τις χώρες. Ολόκληρη η Ευρώπη δρομολογεί κολοσσιαία εξοπλιστικά προγράμματα γιατί οι γεωπολιτικές ισορροπίες άλλαξαν. Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το υπερβολικό έλλειμμα, αποτελεί μία μεγάλη νίκη της χώρας μας. Το θέμα έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τώρα φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για σημαντικές αποφάσεις. Εμείς ξέραμε, οι άλλοι τώρα μαθαίνουν και προφανώς... τρέχουν να θωρακιστούν για να μην τους έρθει από εκεί που δεν το περιμένουν...

Ανθεκτικό story ανάπτυξης

Η τελευταία αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Fitch, δεν έγινε τυχαία και σύμφωνα με αυτόν, η Ελλάδα πήρε αυτό που έπρεπε να πάρει γιατί αποτελεί «ανθεκτικό story ανάπτυξης».

Η σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος αποτελεί τον οδηγό για τις αγορές, ώστε να επενδύσουν άφοβα στο ελληνικό success story. 

Στην τελευταία αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον αμερικανικό οίκο, έρχονται να προστεθούν και οι θετικές προοπτικές για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων. Για τον λόγο αυτό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17-18 μηνών. 

Όταν εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, τα επιτόκια των ομολόγων όλων των χωρών εκτινάχθηκαν. Το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν στο 4,50% και τώρα έχει υποχωρήσει κοντά στο 3,35%, ενώ όπως πάμε, σε λίγο καιρό η διαφορά από το γερμανικό ομόλογο αναφοράς θα υποχωρήσει κάτω από τη μία εκατοστιαία μονάδα ή τις 100 μονάδες βάσης.

Η Ελλάδα επανήλθε στο κλαμπ των αξιόχρεων χωρών, έχει βάλει πλώρη για να κερδίσει την αξιολόγηση Α μέσα στον επόμενο ένα με ενάμισι χρόνο, βάζει ψηλά τον πήχυ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ακολουθεί συνεπή πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους, αποπληρώνει πρόωρα τα χρέη της προς τους πιστωτές, ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και διατηρεί στο ακέραιο τη δυναμική στήριξης της κοινωνίας, εν μέσω σοβαρών εμποδίων, όπως η ακρίβεια. 

Όλα τα παραπάνω επιτεύγματα έγιναν με σοβαρή δουλειά. Ειδικά για το δημόσιο χρέος, πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να διαμορφωθεί φέτος στο 160% του ΑΕΠ, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψιν μας και το «μαξιλάρι» των 36-37 δισ. ευρώ που έχει «κλειδωμένο» το Ελληνικό Δημόσιο, μιλάμε επί της ουσίας για ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ, το οποίο κινείται κοντά στο 145%. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο οίκος Fitch θεωρεί πως η Ελλάδα έχει πολύ ευνοϊκή δομή χρέους με ορίζοντα 7 ετών και για τον λόγο αυτό δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε μπροστά μας τη διαχείριση ενός πακτωλού χρημάτων, τα οποία έως το 2027 θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ (μιλάμε για αυτά που θα διατεθούν από δω και στο εξής), χωρίς να υπολογίζονται τα ιδιωτικά κεφάλαια. Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάπτυξης πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026 και το υπόλοιπο ποσό προς διάθεση ανέρχεται σε 21,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει και το ΕΣΠΑ, όπου μας περιμένουν σχεδόν άλλα τόσα, έως το τέλος του 2027 και... διασταλτικά έως το τέλος του 2029. Υπερβαίνοντας τα γεγονότα και τα δεδομένα στην οικονομία, το σημαντικότερο στοιχείο για να συμβούν όλα όσα έχουν συμβεί είναι η πολιτική σταθερότητα και κυρίως η εμπιστοσύνη που εμπνέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όμως, πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη προς την κατεύθυνση βελτίωσης των δομών της οικονομίας, το "πρασίνισμα" και την ψηφιοποίηση της, αλλά κυρίως ως προς τη βελτίωση των κοινωνικών δεικτών. Το βάρος πρέπει να πέσει σε όλους τους τομείς, αλλά η κοινωνία περιμένει από την κυβέρνηση να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα σε άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, όπως η Εγκληματικότητα, η Υγεία και η Παιδεία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...