Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Το σχέδιο για λαϊκό ομόλογο με απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό

Ένα μέτρο έκπληξη ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα μέτρο για τη στήριξη της αποταμίευσης των νοικοκυριών για τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από την ακρίβεια αναζητούν στην Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories» του «Πρώτου Θέματος» ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί και μπαίνουν προς εξέταση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και η έκδοση λαϊκού ομολόγου με επιτόκιο που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό.

Η σχετική εισήγηση προβλέπει την περιορισμένη έκδοση ενός κρατικού χρεογράφου ύψους έως 1 δισεκατομμυρίου ευρώ - με επιτόκιο τουλάχιστον του 3%-3 5 για 3-5 χρόνια δηλαδή σχεδόν όσο δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές με απόδοση 3,4 στα κρατικά ομόλογα πενταετία την εβδομάδα που πέρασε

Αντιμετωπίζεται όπως με σκεπτικισμό εντός του οικονομικού επιτελείου, καθώς απαιτεί προσεκτικό χειρισμό και μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, φέρνοντας στη μνήμη τις μαύρες εποχές του PSI.

Πνίγονται τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου με τα σημερινά δεδομένα οι καταθέσει των νοικοκυριών τις τράπεζες έφτασαν τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο όσο ήταν πριν από 11 χρόνια εκ των οποίων όμως τα 105 δισεκατομμύρια «λιμνάζουν» σε λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως μισθοδοσίας με επιτόκια μόλις 0,02%.

Τα νοικοκυριά νιώθουν παγιδευμένα και μη βρίσκονται πιο αποδοτικές εναλλακτικές αφήνουν τις καταθέσει 
απλώς να σωρεύονται καθώς αυξάνονται κάθε μήνα από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά με αύξηση μάλιστα κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον Ιούλιο.

Όμως, οι νέες καταθέσεις στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά πια προς καταθέσεις προθεσμίας που υπόσχονται
κάπως πιο αξιοπρεπείς αποδόσεις με επιτόκια 1,42 κατά μέσον όρο σε καταθέσει προθεσμίας ή υπό προειδοποίηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι τζίροι των επιχειρήσεων – «Φτωχοί» εμφανίζονται στην εφορία σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες

Με χαμηλές εισπράξεις εμφανίστηκαν το 2023 στην εφορία οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που από φέτος θα φορολογηθούν με το νέο τεκμαρτό σύστημα...

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ αφού εντόπισαν, δέσμευσαν αλκοολούχα ποτά σε παραποιημένες συσκευασίες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανάλ...

Φόρτωση άρθρων...