Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Το... τουμπεκί του Ερντογάν, τα χάλια των αγορών, τα μηνύματα Στουρνάρα και το "καρέ" Motor Oil-Αlpha TV, Πειραιώς και Dimand

Οικονομία

Κιχ δεν έβγαλε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν, τα ελληνοτουρκικά δεν αποτέλεσαν καν σημείο της ατζέντας λόγω του εχθρού που λέγεται Ρωσία και ο "σουλτάνος" -αφού πρώτα έκανε τον... δύσκολο- εν τέλει είπε το μεγάλο ναι για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

    Οι Αμερικανοί έχουν δουλέψει καλά στο παρασκήνιο το σενάριο αποτροπής της όποιας αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μεσούσης της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς θα διαθέσει και εμπορικά πλοία αλλά και πολεμικό στόλο για να συνοδευτούν οι τεράστιες ποσότητες σιταριού που είναι εγκλωβισμένες, κυρίως στο λιμάνι της Οδησσού.  

    Οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν εξευμενίσει τον "Σουλτάνο" με το ενδεχόμενο αναβάθμισης των F-16, ωστόσο, ενώ, δεν πρόκειται να πάρουν τα F-35, τα οποία, όμως, θα έχουμε εμείς σε μερικά χρόνια στο οπλοστάσιο μας! Δράμα για τον Σουλτάνο και για τους εδώ εχθρούς της χώρας ή φίλους του... Το πάνω χέρι σε επίπεδο εντυπώσεων, θεσμικότητας, κανόνων διεθνούς δικαίου και αυτονόητης θωράκισης της αμυντικής ικανότητας, το έχουμε εμείς. Η... άνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις σχετικές δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, παραπέμπουν σε έναν κατευνασμό των... παθών. 

    Σε επίπεδο εντυπώσεων και χειρισμού των λεκτικών προκλήσεων από τους Τούρκους, έχουμε κερδίσει την παρτίδα και μάλιστα με σαρωτικό τρόπο.  Βέβαια, με τους Τούρκους δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ούτε το επόμενο... δευτερόλεπτο και γι αυτό το Πολεμικό Ναυτικό, ο Στρατός Ξηράς και η Αεροπορία, βρίσκονται σε θέσεις μάχης, έχοντας "λοκάρει" στρατηγικές θέσεις του εν δυνάμει επιτιθέμενου... κακού γείτονα. 

    Το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα... θερμό στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αλλά σε επίπεδο τουριστικής κίνησης! Από το φθινόπωρο και το χειμώνα, πολλά μπορούν να γίνουν. Από εκλογές έως και πολεμική σύγκρουση. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει εκτόνωση του Ερντογάν προς Συρία μεριά. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη Δύση δεν είναι άλλο από την αποτροπή μιας νέας κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης και του προβλήματος στην ομαλή τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όλα τα υπόλοιπα, φαντάζουν για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ως... ανέκδοτα! Γι αυτό και έχουν στείλει τα σχετικά... μηνύματα στον Ερντογάν, ο οποίος βλέπει να έρχονται οι εκλογές και το... τέλος του! Ο Πούτιν με τον Ερντογάν, αποτελούν αυτή τη στιγμή τους πιο... δυστυχισμένους ηγέτες χωρών, γιατί άλλα είχαν στο μυαλό τους και άλλα θα τους συμβούν... 

Μαύρο χάλι στις αγορές... 

    Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και όλα όσα εκτυλίσσονται από τις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναπόφευκτα θα οδηγούσαν τις αγορές, σε μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. 

    Χθες, τελευταία συνεδρίαση του α΄ εξαμήνου, όλοι οι δείκτες έκλεισαν στο "κόκκινο", ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν ισχυροί καταλύτες για αντιστροφή της τάσης. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν καταστροφικό για τις μετοχές, ενώ στις ΗΠΑ, μόνο ο S&P "ξεφούσκωσε" κατά 8 τρισεκατομμύρια δολάρια!!!

    Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού, η λαίλαπα των υψηλών επιτοκίων και οι αρνητικές προσδοκίες για την κερδοφορία και τα μερίσματα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Ο Dow Jones και ο S&P 500, είχαν το χειρότερο β΄ τρίμηνο, μετά το α΄ τρίμηνο του 2020, όπου είχαμε την τούμπα των αγορών, λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που άρχισαν να ισχύουν. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Nasdaq καταγράφει τη χειρότερη επίδοση από το 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers και το χειρότερο εξάμηνο από το 1970! Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι μετοχές του δείκτη, όπως η Netflix έχει χάσει το 70% της αξίας από τις αρχές του 2022(!), ενώ η μητρική του Facebook, Meta, έχει "βουτήξει" κατά 51%! 

    Η εκτίναξη των επιτοκίων στα ομόλογα στρέφουν τους επενδυτές στις εταιρείες των παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας, ενώ οι χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη δεν έχουμε δει τον πάτο. Εν ολίγοις, έχει πέσει μεγάλος... ξεπατωμός, αλλά μπορεί να δούμε και χειρότερες καταστάσεις προσεχώς.  

    Μέσα σε αυτόν τον χαμό, πάλι καλά να λέμε που το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 17% από το υψηλό της 16ης Φεβρουαρίου, όταν είχε διαμορφωθεί στις 973 μονάδες και κάτι... ψιλά. Με χαμηλό εξαμήνου στις 788 μονάδες και με τον κόσμο να έχει γυρίσει ανάποδα, πάλι καλά να λέμε που ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 810 μονάδες. 

"Κουρεμένη" ανάπτυξη 

    Ο τουρισμός καλπάζει και μπορεί να δούμε επιδόσεις σχεδόν εφάμιλλες ή και καλύτερες σε σχέση με το 2019, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα Ελλάδος, εμφανίζονται συντηρητικοί στις προβλέψεις τους. 

    Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι σημαντικά μεγάλος, λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων και των συγκρατημένων δαπανών, ωστόσο, με την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και το ενδεχόμενο εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου τον προσεχή χειμώνα, ίσως ο "αέρας" που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό, να εξαφανιστεί με συνοπτικές διαδικασίες. Γι αυτό και το υπουργείο Οικονομικών είναι εξαιρετικά φειδωλό στο ενδεχόμενο νέων παροχών, αν και υπάρχει ανοικτό ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μέσα στο φθινόπωρο. 

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα Ελλάδος, παρουσιάζονται τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική και τις οικονομικές εξελίξεις, προχώρησε σε νέο "κούρεμα" του φετινού ρυθμού ανάπτυξης στο 3,2%, όταν τον περασμένο Απρίλιο, ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετούσε τον πήχη στο 3,8%. Ο τουρισμός, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αποτελούν ισχυρά στηρίγματα, ωστόσο, η έκρηξη του πληθωρισμού και η αβεβαιότητα για τα επόμενα... επεισόδια στο σήριαλ Ρωσίας-Δύσης, οδηγούν μοιραία σε πολύ συντηρητικές προβλέψεις. 

    Όσο για τον πληθωρισμό αυτός θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,6%, όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία στέλνει το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει ούτε... εκατοστό από την πολιτική επίτευξης των στόχων στο έλλειμμα, της επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα και τον έλεγχο του δημοσίου χρέους. Μπορεί να βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία των μνημονίων και να περιμένουμε την απόκτηση (ή, καλύτερα, ανάκτηση) της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο, οι αγορές μέσα σε ένα τέτοιο αρνητικό περιβάλλον, δεν επιτρέπουν το παραμικρό... λάθος. Άρα, οι όποιες παροχές θα είναι πολύ στοχευμένες και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο "μαξιλάρι" από τον προϋπολογισμό. 

    Σύμφωνα με την ΤτΕ, η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να αυξηθούν συγκριτικά περισσότερο από ό,τι οι αποδόσεις άλλων ομολόγων της ζώνης του ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο ευάλωτα, επειδή η πιστοληπτική τους αξιολόγηση υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και στο μικρό βάθος της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

    Αναφορικά με τις τράπεζες, ο ετήσιος ρυθμός των τραπεζικών πιστώσεων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε και οι καταθέσεις τους υποχώρησαν το πρώτο τετράμηνο του 2022, από τα πολύ υψηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών, χωρίς να επηρεάζεται η υψηλή ρευστότητα της οικονομίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, η προαναγγελθείσα μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προς πιο περιοριστική κατεύθυνση, με σκοπό την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, με μια πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των εγχώριων τραπεζικών επιτοκίων. 

    Η έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος, αναφέρει ότι η αντιμετώπιση των εναπομενουσών προκλήσεων που συνδέονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφορούν την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας των τραπεζών και την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, θα στηρίξει την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Καιρός για... αεροπορικά-τουριστικά deals

    Η έκρηξη του τουρισμού και της αεροπορικής κίνησης διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την αποκρατικοποίηση περιουσιακών στοιχείων. 

    Όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης θα... φύγουν "πακέτο" τα 22 κρατικά αεροδρόμια που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του. Επιπλέον, αναμένεται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η περίοδος παραχώρησης, τόσο των 22 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων, όσο και του αεροδρομίου της Καλαμάτας εκτιμάται σε 30 - 40 έτη.

    Τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα η ΥΠΑ, είναι τα ακόλουθα: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη. Η κίνση αυτή είναι σίγουρο ότι θα τονώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και φυσικά του τουριστικού προϊόντος. Άρξασθε... 

Η Πειραιώς "φτιάχνει" το leasing της

    Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κίνηση της Πειραιώς για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών leasing, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος, σήμερα έχει πολύ... ψωμί και αύριο μπόλικο... παντεσπάνι!

    Η κίνηση της τράπεζας σχετίζεται με τη μείωση του κόστους διαχείρισης και λειτουργίας των υπηρεσιών που προσφέρει, ανακοινώνοντας μάλιστα την ίδρυση τριών νέων εταιρειών. Η Πειραιώς Χρηματοδοτικές  Μισθώσεις αναλαμβάνει τη δραστηριότητα διαχείρισης χρηματοδοτικών μισθώσεων, η Sunshine Leases αναλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα χρηματοδοτικών μισθώσεων και η Πειραιώς Property Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας αναλαμβάνει τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας που σχετίζεται με χρηματοδοτικές μισθώσεις.

    Η Πειραιώς Χρηματοδοτικές  Μισθώσεις συνεχίζει τη δραστηριότητα του Ομίλου Πειραιώς στον δυναμικό κλάδο του leasing, διατηρώντας πρωταγωνιστική θέση στην αγορά και προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Στη νέα Πειραιώς Leasing, καθήκοντα Διευθύνουσας Συμβούλου αναλαμβάνει η κ. Ζωή Ταχτσή, που ως σήμερα κατείχε τον ρόλο Head of Development & Asset Management, στη θέση του Ανδρέα Δημητριάδη, τον οποίο ο Όμιλος Πειραιώς ευχαριστεί για τη συνεισφορά του. Οι εταιρείες Sunshine Leases και Πειραιώς Property Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας αναλαμβάνουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των ακινήτων από δραστηριότητες leasing του Ομίλου, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρηματικού του σχεδίου.    

    Γενικώς, όλες οι τράπεζες ρίχνουν μεγάλο βάρος στις θυγατρικές τους στο leasing, καθώς έχει σημειωθεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, αφού με το νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο "παιχνίδι" των μακροχρόνιων μισθώσεων έχει μπει και το "φιλέτο" της ακίνητης περιουσίας. 

Η επιτυχία της DIMAND

    Επιτυχημένη θεωρείται η δημόσια εγγραφή της Dimand, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα και ενισχύει τις προσδοκίες για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άλλων εταιρειών του κλάδου.

    Η εταιρεία θέλει να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος της τιμής διάθεσης έχει οριστεί μεταξύ 10,70-15,00 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τελική τιμή θα ανακοινωθεί με βάση τις τελικές προσφορές που θα υποβάλλουν οι ειδικοί επενδυτές. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία εισέρχονται το επενδυτικό σχήμα Latsco της Μαριάννας Λάτση και το επενδυτικό fund Orasis του Τζορτζ Ελιοτ, αφού έχουν δεσμευτεί για την απόκτηση μετοχών, αξίας 25 εκατ. ευρώ (15 εκατ. θα διαθέσει η πρώτη και 10 εκατ. η δεύτερη). 

    Η DIMAND διαθέτει δυνατό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ενώ ήδη 23 έργα της βρίσκονται σε διάφορα στάδια, με τελικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους, το 2025, ενώ έχει στο "συρτάρι" της, διάφορα projects. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, καθώς κανονικά πρέπει να δρομολογηθεί και η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων της χώρας, της Noval, που είναι θυγατρική του Ομίλου Viochalco. 

Η Motor Oil πούλησε το 50% του Τ/Σ ΑΛΦΑ

    Αίσθηση προκαλεί στην επιχειρηματική και μιντιακή κοινότητα, η είδηση για την πώληση του 50% των μετοχών που κατέχει η Motro Oil, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ.  
    Αγοραστής θα είναι η Primos Media, που αποτελεί θυγατρική επενδυτικής εταιρείας με έδρα Λουξεμβούργο, καταβάλλοντας το ποσό των 41.497.425 ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά τις μεταβιβάσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στις θυγατρικές, η άμεση και έμμεση συμμετοχή τους στην εταιρεία διαμορφώνεται στο 50%.

    Έτσι, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ μέσω της κατά 100% θυγατρικής της κυπριακής εταιρείας ΜΕDIAMAX HOLDINGS LIMITED, σύναψε με την εταιρεία PRIMOS MEDIA S.a.r.l., ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022. Με το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό συμφωνήθηκε η πώληση και μεταβίβαση από την ΜΕDIAMAX HOLDINGS LIMITED στην PRIMOS MEDIA S.a.r.l. 3.955.780 μετοχών ή ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής εταιρείας ΝEVINE HOLDINGS LIMITED*, ιδιοκτήτριας ποσοστού 50,00001% της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και 8.571.382 μετοχών ή ποσοστού 100% της κυπριακής εταιρείας ΜARTIKORIO LIMITED* ιδιοκτήτριας ποσοστού 24,99999% της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.

    Το τίμημα των 41,925 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε ολοσχερώς στην ΜEDIAMAX HOLDINGS LIMITED και έτσι, ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση των μετοχών της ΝEVINE HOLDINGS LIMITED και της ΜΑRTIKORIO LIMITED. Είναι το δεύτερο μεγάλο deal, μετά την είσοδο στον ΑΝΤ1, αραβικού fund με έδρα το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιεράτων, το οποίο θα διαθέσει κεφάλαια, ύψους 225 εκατ. ευρώ, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στον τηλεοπτικό σταθμό. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ αφού εντόπισαν, δέσμευσαν αλκοολούχα ποτά σε παραποιημένες συσκευασίες στο λιμάνι του Πειραιά. Ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανάλ...

Φόρτωση άρθρων...