Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Τριετίες: Ποιοι μένουν εκτός από το «ξεπάγωμα» – Πώς υπολογίζεται η αύξηση

Οικονομία

Στο «ξεπάγωμα» των τριετιών και τους εργαζόμενους που ωφελούνται αναφέρθηκε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Για να δει ένας εργαζόμενος αν τον αφορά το «ξεπάγωμα» των τριετιών, ο Γιάννης Καρούζος είπε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσει είναι ο τρόπος που πληρώνεται. «Αν πληρώνεται ακριβώς με βάση τον κατώτατο μισθό, τα 780 ευρώ, θα πρέπει να δει αν έχει εννιά έτη προϋπηρεσίας, στις 14/02/2012. Αν έχει, θα μπει στην πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ, θα τυπώσει τη βεβαίωση προϋπηρεσίας και θα την πάει στον εργοδότη λέγοντας ότι τότε είχα μια προϋπηρεσία η οποία «πάγωσε» άρα δες από δω και πέρα με βάση τη βεβαίωσή μου, πότε θα την εξελίξεις.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται με βάση τον κατώτατο μισθό αλλά με βάση μια άλλη συλλογική σύμβαση εργασίας, θα κοιτάξει στη συλλογική σύμβαση εργασίας, στο διαδίκτυο, σε ποια σύμβαση εργασίας ανήκει. Αν ανήκει στο βασικό μισθό με τη συλλογική σύμβαση, θα κάνει τα ίδια με τον προηγούμενο εργαζόμενο.

Τρίτη κατηγορία εργαζομένων: Αν ένας εργαζόμενος πληρώνεται ουσιαστικά παραπάνω, είτε από τον κατώτατο νομοθετικό είτε από τον κατώτατο της συλλογικής σύμβασης στην οποία ανήκει, ακόμα και αν έχει προϋπηρεσία, δεν θα δει εξέλιξη στο μισθό του διότι θα συμψηφίζεται εκ του νόμου το παραπάνω που παίρνει με τυχόν τριετία που θα δικαιούτο.

Ο Γιάννης Καρούζος στάθηκε ιδιαιτέρως σε μία περίπτωση που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους. «Υπάρχουν εργοδότες που δεν γνωρίζουν την προϋπηρεσία των εργαζομένων στις 14/02/2012. Τι θα κάνει τότε ο εργοδότης; Δεν έχει υποχρέωση να ψάξει. Ο εργαζόμενος είναι εκείνος που θα πάει τη βεβαίωση στον εργοδότη και τότε εκείνος θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες», τόνισε ο εργατολόγος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι τζίροι των επιχειρήσεων – «Φτωχοί» εμφανίζονται στην εφορία σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες

Με χαμηλές εισπράξεις εμφανίστηκαν το 2023 στην εφορία οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που από φέτος θα φορολογηθούν με το νέο τεκμαρτό σύστημα...

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

Φόρτωση άρθρων...