Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ανάχωμα στον ευρωσκεπτικισμό, κοινή λύση εδώ και τώρα για το ενεργειακό

Front Lines

- Σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων, γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών, ήρθε η υπόθεση Καϊλή να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Ε.Ε, που αφορά κυρίως στις αρχές και τις αξίες της. Τα ανώτερα κλιμάκια των Βρυξελλών οφείλουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε πολλά θέματα, να θέσουν εκ νέου προτεραιότητες, να μιλήσουν περισσότερο πολιτικά και να στείλουν ένα σοβαρό μήνυμα στους πολίτες για μηδενική ανοχή στη διαφθορά.  Όλα τα παραπάνω είναι εκείνα που μπορούν να περιορίσουν το κύμα ευρωσκεπτικισμού που σαρώνει την Ευρώπη.

-Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους 27 και δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν λύση, είναι η κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Υπάρχουν εξηγήσεις για τους λόγους της καθυστέρησης, όπως είναι η διαφωνία της Γερμανίας και το άτυπο power game για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι την επόμενη μέρα, αλλά όλοι ελπίζουν πως τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας θα κάνουν επιτέλους το αποφασιστικό βήμα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

- Θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό να καταγραφεί ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει σε μεγάλη έκταση το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, είτε μέσα από τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε μέσα από την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές στο καντράν δεν είναι εξωφρενικές και πολλές οικογένειες θα κάνουν γιορτές χωρίς τόσο μεγάλο άγχος.    

-Παράλληλα με το ενεργειακό και λίγο μετά από το μπλόκο σε Ρουμανία και Βουλγαρία για την ένταξη τους στη συνθήκη Σένγκεν, ένα άλλο ζήτημα προκαλεί εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη. Το μεταναστευτικό ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα, αφού χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον. Όπως δε όλα δείχνουν θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Κορυφής το Φεβρουάριο για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.  

- Μπορεί οι Ευρωπαίοι να εκφράζουν σήμερα ένα όψιμο ενδιαφέρον για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά είναι η Ελλάδα εκείνη που έχει σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος, προστατεύοντας ουσιαστικά τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε. Η χώρα μας έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές με πολύ κόπο και σε αντίξοες συνθήκες. Όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι οφείλουν να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας που συνεχίζει να εργαλειοποεί το θέμα, εντάσσοντας το σε ένα διαρκές παζάρι για την επίτευξη άλλων στόχων.     
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γραμμένος για την επίθεση από τον Φλώρο: «Δέχθηκα γροθιές – Με έπιασε από τον λαιμό και με έσυρε στο πάτωμα»

«Δεν έχω να απαντήσω στις φαντασίες του καθενός», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, λίγο μετά την κατάθεσή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔ...

Βελόπουλος για επίθεση Φλώρου: Αδιανόητο, μειράκια του βίου της πολιτικής, να συμπεριφέρονται με βία

Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γ...

Φόρτωση άρθρων...