Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Η συζήτηση για το άρθρο 16, η εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων, κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες

- Με μεγάλο ενδιαφέρον ακούσαμε για την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης το θέμα του άρθρου 16. Από τότε που ξεκίνησε η σχετική συζήτηση έχουν αλλάξει πολλά στο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν συνάψει συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια, προσφέρονται κοινά και αγγλόγλωσσα μεταπτυχιακά, ενώ και τα κολέγια έχουν ήδη συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια. Φυσικά και η έλευση κάποιων ιδιωτικών ξένων ιδρυμάτων θα μπορούσε να προσφέρει στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.    

- Όσοι κάνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών προς τη μία ή την άλλη πλευρά πρέπει να είναι συγκρατημένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί. Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, η πρόθεση ψήφου αβέβαιη, η εκλογική συμπεριφορά πολλών μοιάζει με κινούμενη άμμο και γενικότερα ούτε η Πυθία δεν μπορεί να μαντέψει το αποτέλεσμα. Η προεκλογική περίοδος είναι μακρά και απαιτείται αντοχή και ανθεκτικότητα κυρίως από την πλευρά της Κυβέρνησης.    

- Όλα εκείνα τα περιστατικά κακοποίησης μικρών παιδιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει θυμό και οργή στην ελληνική κοινωνία. Ειδικά για τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται, αλλά και για το πως μένουν απροστάτευτες αθώες ψυχές. Η στήριξη των παιδιών πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα σε μια σύγχρονη κοινωνία, αλλά και η αντιμετώπιση των δραστών χρειάζεται αυστηρότητα.    

- Το τρέχον σαρανταοκτάωρο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε με πλούσια ατζέντα, όπως το μεταναστευτικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενέργεια και η οικονομία. Μάλιστα η συζήτηση για την επόμενη μέρα στα δημοσιονομικά γίνεται πιο ενδιαφέρουσα για όλη την Ευρώπη, καθώς από το 2024 θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες. Η εποχή της πανδημίας πέρασε, όπως και η χαλαρότητα στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.        

- Το μεταναστευτικό παραμένει μείζον θέμα για την Ε.Ε. και αναμένεται να κυριαρχήσει στο δρόμο για τις ευρωεκλογές του 2024. Πολλές χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και άλλες έχουν μιλήσει για την αναγκαιότητα να υπάρξει μια συνολική απάντηση σε επιμέρους ζητήματα όπως η διαδικασία ασύλου, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και οι δομές φιλοξενίας. Η Ελλάδα τα είχε επισημάνει όλα αυτά εδώ και χρόνια και πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι έρχονται πιο κοντά στις θέσεις της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δίκη τον Ιούνιο οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ο Κασιδιάρης για εξαπάτηση εκλογέων

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν στις 19 Ιουνίου οι βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», όπως και ο έγκλειστος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλ...

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Φόρτωση άρθρων...