Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Οι εκλογικές έννοιες αργούν, αναγκαία η αύξηση των μισθών, η σκανδαλολογία πλήττει Ελλάδα και Ευρώπη

Front Lines

- Κουρνιαχτό σήκωσε στο πολιτικό ρεπορτάζ η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τις αποφάσεις θα τις πάρει στο Μέτσοβο, όπου θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αναρωτιούνται όλοι τι θα πράξει στο τέλος; Η δική μας εκτίμηση είναι ότι απλά θα περάσει όμορφα και ξεκούραστα τις διακοπές του, καθώς η χώρα θα απολαύσει την γαλοπούλα και το αρνάκι το Πάσχα μακριά από εκλογικές  έννοιες. Από τον Απρίλη και μετά τα σχετικά…και βλέπουμε!      

- Η επιδοματική πολιτική έχει ανάψει φωτιές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως από τους όψιμους υποστηρικτές που στα πηγαδάκια αναφέρουν πως οι σχετικές αποφάσεις δεν ταιριάζουν με τις πρακτικές ενός πραγματικά φιλελεύθερου κόμματος. Χρειάζεται oι αγαπητοί φίλοι, αντί να αναλώνονται σε φιλοσοφικού τύπου συζητήσεις να καταλάβουν δύο βασικά πράγματα: ότι αφενός διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αφετέρου το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πιστεύει διαχρονικά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, είτε αυτό αρέσει, είτε όχι.  

-Βέβαια καλά είναι τα επιδόματα, αλλά αυτό που χρειάζεται πραγματικά η ελληνική κοινωνία είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που θα επιφέρει μεγαλύτερη ισορροπία στις οικογένειες και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το στόχο αυτό διατυμπανίζουν τα κυβερνητικά στελέχη για την επόμενη χρονιά, που είναι και εκλογική. Πέραν τούτου είναι επιβεβλημένη και η σωστή εφαρμογή των όσων ήδη έχουν ψηφιστεί, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να μειωθούν και τα ποσοστά δυσαρέσκειας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ακόμα την ψάχνουν με το κιάλι.    

- Η σκανδαλολογία αποτελούσε ανέκαθεν ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής. Όμως μετά από σημαντικές κρίσεις όπως η οικονομική, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή, μπορεί να προκαλέσει και άλλες αναταράξεις, όπως η ανατροφοδότηση των άκρων. Αυτό αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα ανάλογα κόμματα παρουσιάζουν αύξηση στην εκλογική τους επιρροή. Γι’ αυτό τόσο οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, όσο και οι εθνικές Κυβερνήσεις πρέπει να μπουν σε τροχιά συναγερμού,  για να μην βρεθεί ολόκληρη η Ε.Ε το επόμενο διάστημα μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.    

-H πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Υπήρχαν ωστόσο και χώρες που ήταν είτε αρνητικές, είτε επιφυλακτικές ανάμεσα στις οποίες και η Γερμανία. Στη σκιά των σχετικών αποφάσεων των υπουργών Ενέργειας, ο γερμανικός τύπος υπήρξε επικριτικός, κάνοντας ευθέως για ήττα της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Η ηγεσία του Βερολίνου πληρώνει σήμερα την ανεκτικότητα που έδειξε στη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια για ίδιον όφελος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...