Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Νύχτα αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη: Καμμένα σπίτια, καταστροφές και 8 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, δίνουν για δεύτερη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.

Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα και το πιο επικίνδυνο φαίνεται να είναι αυτό μεταξύ των περιοχών Μαΐστρος και Αμφιτρίτη. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. 

Ύφεση παρουσιάζει το μέτωπο της φωτιάς στην Αμφιτρίτη καθώς τα εναέρια μέσα με συνεχείς ρίψεις νερού κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες που λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα είχαν φθάσει στα 200 μέτρα από το χωριό. Ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει.

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR686) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

ετσρ

«Αντίπαλος» ο άνεμος - Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμού

Μαίνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες Σάββατο το πρωί στην Αλεξανδρούπολη με τις αρχές να αποφασίζουν την εκκένωση πέμπτου οικισμού την Κυριακή. Πρόκειται για τον οικισμό Άβαντας.

"Αν βρίσκεστε στον οικισμό Άβαντας απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη" τονίζεται στο μήνυμα του 112. 

Τα ενεργά μέτωπα έχουν περιοριστεί σε δύο, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Χρήστο Νικολαΐδη. Το ένα στο Λουτρό και το δεύτερο σε Αμφιτρίτη και Απαλό. Οι ισχυροί άνεμοι είναι ο «μεγάλος αντίπαλος» για την πυρόσβεση, καθώς με ένα απαλό «άγγιγμα» του ανέμου να είναι ικανό για υπάρξει αναζωπύρωση και να έχουμε νέο μέτωπο. 

Νέα μηνύματα από το 112 εστάλησαν νωρίτερα στους κατοίκους των περιοχών Μοναστηράκι, Δορίσκος να απομακρυθούν προς τις Φέρες. Επίσης, στους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτης και Μαΐστρου εστάλη μήνυμα να απομακρυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

 

Η ΕΛΑΣ συνδράμει στη μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη

Το «παρών» για δεύτερη ημέρα δίνει η ΕΛΑΣ στο μέτωπο της πυρκαγιάς που πλήττει τη χώρα μας στην Αλεξανδρούπολη.

Άνδρες και γυναίκες της Αστυνομίας συνδράμουν στη μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη, για να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες και να μεταφέρουν όσους έχουν ανάγκη σε ασφαλές μέρος.

Στη φωτιά διατίθενται 25 περιπολικά, 5 δίκυκλα και 55 αστυνομικοί.

 

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη από τον δορυφόρο 

Δορυφορική εικόνα που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Aλεξανδρούπολη, απειλώντας οικισμούς και οδηγώντας σε εκκενώσεις μέχρι αυτή την ώρα έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαική υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτης ανάγκης «Copernicus», η οποία ενεργοποιήθηκε για την άμεση χαρτογράφηση περιοχών των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από την φωτιά. 

Οι κόκκινες περιοχές είναι οι καμένες περιοχές και τα ροζ στίγματα ενεργά σημεία πυρκαγιάς.

ργφ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο – Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Βασικός κατηγορούμενος 31 ετών, άρχισε να αυτοτραυματίζεται στα χέρια, στο άκουσμα ότι παραμένει προφυλακιστέος μαζί με άλλους τρεις εκ των 67 συλληφθέντων, ενώ είκοσι αφέθηκαν ελ...

Χίος: Εντοπισμός 20 μεταναστών που αποβιβάστηκαν στο νησί – Συνελήφθησαν τρεις διακινητές

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη Χίο ενημερώθηκε νωρίς το Σάββατο για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους που κινούταν με μεγάλη ταχύτητα από τα τουρκικά παράλια στη θαλάσσια περι...

Φόρτωση άρθρων...