Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Απαλλακτικό βούλευμα για στελέχη της Novartis στην υπόθεση που αφορά την δωροδοκία δέκα πολιτικών προσώπων

Ελλάδα
Tags: Novartis

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας κλείνει η υπόθεση της Novartis. Οι δικαστές-μέλη του συμβουλίου που εξέδωσε το βούλευμα (764/2023) απαλλάσσουν τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη, τον πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή και τρία στελέχη της μητρικής εταιρείας της φαρμακοβιομηχανίας από την πράξη της δωροδοκίας δέκα πολιτικών προσώπων, ήτοι τους: Αντώνιο Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Γεώργιο Κουτρουμάνη, Δημήτριο Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ανδρέα Λοβέρδο.

Με το βούλευμα κρίθηκε ότι τα πέντε παραπάνω πρόσωπα, που ήταν στελέχη της Novartis το επίδικο διάστημα, πρέπει να απαλλαγούν από κατηγορία της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση των δέκα πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα για τα πέντε στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα της δωροδοκίας.

Ακόμη, με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές καταλήγουν σε απαλλακτική κρίση για τους κ. Φρουζή, Μανιαδάκη και τα τρία στελέχη της μητρικής Novartis και σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της δωροδοκίας από κοινού και κατ´ εξακολούθηση μη πολιτικών προσώπων. Να σημειωθεί πως η απαλλαγή ως προς το συγκεκριμένο αδίκημα επήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω παραγραφής, καθώς μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούλιο του 2019 το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Πάντως, οι δικαστικές έρευνες για την υπόθεση της Novartis συνεχίζονται ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά σε γιατρούς. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της οικονομικής εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 15 γιατρών για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας. Σύμφωνα με τα έως τώρα «ευρήματα» των ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται ως προς αυτό το σκέλος, οι συγκεκριμένοι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν χρήματα για να προωθήσουν τα σκευάσματα και τα προϊόντα της Novartis.

Τον Φεβρουάριο του 2022 είχε κλείσει οριστικά και η δικογραφία που εκκρεμούσε για τον Νίκο Μανιαδάκη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Με βούλευμα που είχε εκδώσει το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε κριθεί για τον Νίκο Μανιαδάκη (ο οποίος είχε υπάρξει προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας αλλά μετά η ιδιότητα αυτή του αφαιρέθηκε) πως: «i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […], ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […], iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […], iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […], v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξυλόκαστρο: «Άνοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου - Πατρών - Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Θεμέλια σπιτιών, παραλιακοί δρόμοι αλλά και πεζοδρόμια έχουν υποστεί σοβαρή διάβρωση. Υποδομές και περιουσίες κατά μήκος του Κορινθιακού Κόλπου καταστρέφονται από τη διάβρωση. ...

Κρήτη: Τι εξετάζουν οι αρχές για τον θάνατο του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα - «Του καρφώθηκε στα πλευρά», λέει φίλος του

Τα αίτια πίσω από την τραγωδία με θύμα έναν 33χρονο άνδρα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από ναυτική φωτοβολίδα ψάχνουν οι αρχές του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Το τραγικό περι...

Φόρτωση άρθρων...